Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Az olcsó kínai acél lehet több tízezer brit dolgozó veszte

Válságtanácskozást tartott csütörtökön a brit kormány, miután bizonytalanná vált a Tata nehézipari csoport több tízezer alkalmazottat foglalkoztató nagy-britanniai acélgyártó üzemeinek sorsa. David Cameron miniszterelnök az ülés után azonban kijelentette, hogy "nincs garancia" a Tata brit üzemeinek megmentésére.

A Tata a héten bejelentette, hogy fontolóra vette nagy-britanniai üzemeinek eladását a krónikus veszteségek miatt.

A cég brit acélipari konglomerátuma több telephelyen összesen 15 ezer embert foglalkoztat, de iparági elemzők szerint 40 ezer további munkahely is veszélybe kerülhet a Tata brit üzemeinek beszállító cégeknél.

A Tata legnagyobb brit üzeme, amely a dél-walesi Port Talbotban működik, a vállalat szerint napi egymillió font (400 millió forint) veszteséggel működik.

Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn a húsvéti szünetét töltő parlament rendkívüli ülésének összehívását követelte, és indítványozta a Tata brit üzletágának államosítását.

Cameron a csütörtöki rendkívüli kormányülés után azonban a BBC-nek kijelentette: nem hiszi, hogy az államosítás lenne a megfelelő válasz. Hozzátette ugyanakkor, hogy "a kormány semmilyen lehetőséget nem zár ki" a brit acélipar hosszú távú jövőjének biztosítása érdekében.

A brit miniszterelnök szerint mindazonáltal az acélipar világszerte nagy nehézségekkel küszködik a termelési oldalon felhalmozódott "masszív kapacitástöbblet" és az árak ennek következtében végbement összeomlásszerű zuhanása miatt. Ebben a nehéz helyzetben "nincs garancia" arra, hogy a kormány erőfeszítései sikerrel járnak - tette hozzá.

A BBC csütörtöki értesülései szerint a brit kormány hitelgaranciákat készül felajánlani azoknak a befektetőknek, akik megvennék a Tata brit üzemeit, és jelentősen szigorítaná a közbeszerzési szabályokat is, annak érdekében, hogy a jelentősebb brit infrastrukturális beruházásokhoz kötelezően csak brit gyártású acélt lehessen felhasználni.

Az acélgyártás a brit ipari termelés 1 százalékát, az éves hazai össztermék (GDP) 0,1 százalékát adja.

A Tata 2007-ben, versenytárgyaláson nyerte el a brit-holland Corus acélipari csoport nagy-britanniai üzletágának átvételi jogát, és a tranzakcióért 6,2 milliárd fontot fizetett.

A Tata jelenlegi becslései szerint azonban további 2 milliárd font értékű beruházás kellene csak a Port Talbotban működő legnagyobb brit acélüzem versenyképessé tételéhez.

A brit acélipari vállalatok már 2015-ben egymás után jelentettek be többezres leépítéseket és gyárbezárásokat, rendre arra hivatkozva, hogy nem tudnak versenyezni a dömpingszerűen olcsó kínai acéllal. A Tata is elbocsátott már 1200 alkalmazottat tavaly angliai és skóciai üzemeiből, szintén azzal indokolva a döntést, hogy a világpiacot elárasztó olcsó kínai acél miatt a mélybe zuhantak az árak.
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
117 munkahely megőrzése fejében 282 millió forinttal támogatja a kormány a Teqball Kft.-t

Hatszázmillió forintos beruházást hajtott végre a Teqball Kft., ebből 282 milliót a kormány állt. A cég azt vállalta, hogy 117 munkahelyet megőriz. Teljes cikk

Hamarosan újabb 140 embert bocsát el a Continental, Lázár János tiltakozik

Év végéig további 140 ember elbocsátása várható a Continental makói üzemében. Lázár János szerint a cég "gigantikus" kormányzati... Teljes cikk

Tízezer embert venne fel a Facebook Európában, hogy felépítsék a metaverzumot

A Facebook tízezer munkavállalót venne fel az Európai Unión belül, hogy segítsenek megvalósítani a metaverzum névre keresztelt projektjüket. Ez egy... Teljes cikk