Az ombudsman megtámadta a szuperbruttósítást "/>
Megjelent: 11 éve

Az ombudsman megtámadta a szuperbruttósítást

Az ombudsman szerint a "szuperbruttósítás" olyan tételeket von be az adóalapba, amelyek nem ténylegesen megszerzett jövedelmek - tudatta az Országos Sajtószolgálatnak küldött közleményében Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa, aki kezdeményezte a rendelkezés megsemmisítését.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény 2009. június 29-én elfogadott módosítása 2010. január 1-től bevezetni rendeli az ún. szuperbruttó jövedelemadó-alap meghatározást, amely szerint az adóalap részévé válik a munkáltató által a munkavállaló után fizetett társadalombiztosítási járulék is.

Szabó Máté országgyűlési biztos álláspontja szerint a személyi jövedelemadó-alap ilyen kiegészítése nem áll semmilyen kapcsolatban az adóalanyok által megszerzett jövedelemmel, így olyan tételeket von be az adóalapba, amelyek nem ténylegesen megszerzett jövedelmek.

Ezeket a munkáltató fizeti a munkavállaló után, és a munkavállaló Szja.-alany jövedelmével pusztán annyiban függenek össze, hogy a foglalkoztatót terhelő társadalombiztosítási járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás alapja a biztosított adóalany személyi jövedelemadóval és járulékokkal nem csökkentett jövedelme.

Mindezek mellett a foglalkoztató által fizetett és 2010-től adóalap-növelő tényezőként figyelembe venni rendelt, a foglalkoztatót terhelő társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás semmilyen tekintetben nem befolyásolja az adóalany nyugdíj, illetve egészségügyi ellátását, így jövedelemként ez okból sem vehető figyelembe.

Mindezekre figyelemmel a állampolgári jogok országgyűlési biztosa a szabályozás alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését indítványozta az Alkotmánybíróságnál - zárja közleményét az országgyűlési biztos.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a KSH friss adatai a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről

Csökkent a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma, a 15-24 éves munkanélküliek száma 14 ezerrel nőtt. Teljes cikk

Döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs, adóügyi könnyítések jönnek

Kétszeresére nő a kiva bevételi értékhatára és csökkentik az adminisztrációs terheket. Teljes cikk

A budapesti gyógyfürdőket is elérte a válság

Több mint felére esett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevétele a járvány miatt. Teljes cikk