Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Az Unió nem ért egyet a legális bevándorlás kérdésében

Nem egységesek az Európai Unió tagállamai abban a kérdésben, hogyan lehet javítani az unióban a hiányszakmákban munkaerőt jelentő legális bevándorlás feltételein - derült ki a tagországok csütörtöki bel- és igazságügy-, valamint munkaügyi és szociális minisztereinek együttes brüsszeli ülésén.

Németország, Ausztria, Hollandia és Csehország kételyeiket fejezték ki az e célra szolgáló egységes uniós dokumentum, a kék kártya bevezetésével kapcsolatban, mivel szerintük elsősorban nemzeti illetékességbe tartozó témáról van szó, nem pedig közösségiről.

Abban viszont nagy az egyetértés, hogy fontos a szakképzett munkaerő unióba vonzásának fokozása. El kell kerülni mindazonáltal azt is, hogy a fejlődő országokból "agyelszívás", a kutatók és tudósok elvándorlása induljon meg, visszavetve ezzel az ottani fejlődést - jelezte Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi felelőse.

A brüsszeli bizottság nemrégiben ismertette a témára vonatkozó jogszabályjavaslatait, ezeket vitatták meg most az uniós miniszterek, köztük a Magyarországot képviselő Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Csizmár Gábor szociális és munkaügyi államtitkár.

A kék kártyával Brüsszel szerint több tízezer törvényes munkakereső helyzete válhatna könnyebbé. Jelenleg a szakképzett külföldiek közül sokan azért választják az Egyesült Államokat, mert ott kevesebb az adminisztratív akadály ezen réteg számára - mutatott rá a bizottság.

Az Európai Bizottság egy olyan tervezetet is kezdeményezett, amely összefoglalná az EU-tagországokban legálisan tartózkodó unión kívülieket megillető jogokat. A terv célja az is, hogy védelmet biztosítson az uniós lakosságnak az esetleges tisztességtelen versennyel szemben a munkaerőpiacon.
A bizottság azt reméli, hogy a javaslatok egyúttal hozzájárulhatnak a törvénytelen bevándorlás elleni fellépéshez.

Az uniós illetékesek elmondták, egyetértés volt abban, hogy több szakmában munkaerőhiány mutatkozik az unióban, és ennek enyhítésére a bevándorlás is egy fontos eszköznek ígérkezik. Annak fontosságát is hangoztatták viszont, hogy az unión kívüliek érkezését ellenőrzés alatt kell tartani.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bevezetik a rendszeres 13. havi nyugdíjat Lengyelországban

A 13. nyugdíjra idén 9,8 millió személy lesz jogosult, akiknek összesen 11,75 milliárd zlotyt folyósítanak. Teljes cikk

Érdekvédelmi szervezet jött létre a környezettudatos dolgozók képviseletére

A ClimateVoice célja, hogy a dolgozók nagyobb lobbitevékenységre ösztönözzék vezetőiket az éghajlatváltozással kapcsolatban. Teljes cikk

Munkalassításba kezdett a brüsszeli repülőtéri rendőrség

A repülőtéri rendőrség március 1-jéig folytathatja a demonstrációt. Teljes cikk