Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Az Unió nem ért egyet a legális bevándorlás kérdésében

Nem egységesek az Európai Unió tagállamai abban a kérdésben, hogyan lehet javítani az unióban a hiányszakmákban munkaerőt jelentő legális bevándorlás feltételein - derült ki a tagországok csütörtöki bel- és igazságügy-, valamint munkaügyi és szociális minisztereinek együttes brüsszeli ülésén.

Németország, Ausztria, Hollandia és Csehország kételyeiket fejezték ki az e célra szolgáló egységes uniós dokumentum, a kék kártya bevezetésével kapcsolatban, mivel szerintük elsősorban nemzeti illetékességbe tartozó témáról van szó, nem pedig közösségiről.

Abban viszont nagy az egyetértés, hogy fontos a szakképzett munkaerő unióba vonzásának fokozása. El kell kerülni mindazonáltal azt is, hogy a fejlődő országokból "agyelszívás", a kutatók és tudósok elvándorlása induljon meg, visszavetve ezzel az ottani fejlődést - jelezte Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi felelőse.

A brüsszeli bizottság nemrégiben ismertette a témára vonatkozó jogszabályjavaslatait, ezeket vitatták meg most az uniós miniszterek, köztük a Magyarországot képviselő Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Csizmár Gábor szociális és munkaügyi államtitkár.

A kék kártyával Brüsszel szerint több tízezer törvényes munkakereső helyzete válhatna könnyebbé. Jelenleg a szakképzett külföldiek közül sokan azért választják az Egyesült Államokat, mert ott kevesebb az adminisztratív akadály ezen réteg számára - mutatott rá a bizottság.

Az Európai Bizottság egy olyan tervezetet is kezdeményezett, amely összefoglalná az EU-tagországokban legálisan tartózkodó unión kívülieket megillető jogokat. A terv célja az is, hogy védelmet biztosítson az uniós lakosságnak az esetleges tisztességtelen versennyel szemben a munkaerőpiacon.
A bizottság azt reméli, hogy a javaslatok egyúttal hozzájárulhatnak a törvénytelen bevándorlás elleni fellépéshez.

Az uniós illetékesek elmondták, egyetértés volt abban, hogy több szakmában munkaerőhiány mutatkozik az unióban, és ennek enyhítésére a bevándorlás is egy fontos eszköznek ígérkezik. Annak fontosságát is hangoztatták viszont, hogy az unión kívüliek érkezését ellenőrzés alatt kell tartani.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter