Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Az Unió nem ért egyet a legális bevándorlás kérdésében

Nem egységesek az Európai Unió tagállamai abban a kérdésben, hogyan lehet javítani az unióban a hiányszakmákban munkaerőt jelentő legális bevándorlás feltételein - derült ki a tagországok csütörtöki bel- és igazságügy-, valamint munkaügyi és szociális minisztereinek együttes brüsszeli ülésén.

Németország, Ausztria, Hollandia és Csehország kételyeiket fejezték ki az e célra szolgáló egységes uniós dokumentum, a kék kártya bevezetésével kapcsolatban, mivel szerintük elsősorban nemzeti illetékességbe tartozó témáról van szó, nem pedig közösségiről.

Abban viszont nagy az egyetértés, hogy fontos a szakképzett munkaerő unióba vonzásának fokozása. El kell kerülni mindazonáltal azt is, hogy a fejlődő országokból "agyelszívás", a kutatók és tudósok elvándorlása induljon meg, visszavetve ezzel az ottani fejlődést - jelezte Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi felelőse.

A brüsszeli bizottság nemrégiben ismertette a témára vonatkozó jogszabályjavaslatait, ezeket vitatták meg most az uniós miniszterek, köztük a Magyarországot képviselő Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Csizmár Gábor szociális és munkaügyi államtitkár.

A kék kártyával Brüsszel szerint több tízezer törvényes munkakereső helyzete válhatna könnyebbé. Jelenleg a szakképzett külföldiek közül sokan azért választják az Egyesült Államokat, mert ott kevesebb az adminisztratív akadály ezen réteg számára - mutatott rá a bizottság.

Az Európai Bizottság egy olyan tervezetet is kezdeményezett, amely összefoglalná az EU-tagországokban legálisan tartózkodó unión kívülieket megillető jogokat. A terv célja az is, hogy védelmet biztosítson az uniós lakosságnak az esetleges tisztességtelen versennyel szemben a munkaerőpiacon.
A bizottság azt reméli, hogy a javaslatok egyúttal hozzájárulhatnak a törvénytelen bevándorlás elleni fellépéshez.

Az uniós illetékesek elmondták, egyetértés volt abban, hogy több szakmában munkaerőhiány mutatkozik az unióban, és ennek enyhítésére a bevándorlás is egy fontos eszköznek ígérkezik. Annak fontosságát is hangoztatták viszont, hogy az unión kívüliek érkezését ellenőrzés alatt kell tartani.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem fogadták el a bércsökkentést, kirúgták az egész szakmai stábot egy focicsapatnál

A horvát Dinamo Zagreb a járvány okozta bevételkiesés miatt csökkentette a béreket, a stáb nem fogadta el. Teljes cikk

Szükségszállást biztosítanak a kulcsfontosságú dolgozóknak Romániában

Az elkülönítés lehetőségének a megteremtésével segítenék a kulcsfontosságú dolgozókat. Teljes cikk

Szlovénia: politikusok bére le, egészségügyi dolgozóké fel!

A szlovén kormány a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti... Teljes cikk