Megjelent: 8 éve

Az üzleti vezetők toborzási kihívásai

Kihívások és megoldások a felvételi folyamatban

A vitathatatlan összefügés, ami a csapat és a vezető személyes hatékonysága között van, nem meglepő módon azt eredményezi, hogy a vezetők egyre inkább bevonódnak a felvételi és beillesztési folyamatba. A bevonódással a vezetők jelentősen javíthatják ezt a folyamatot azáltal, hogy fókuszálják és a megfelelő kereteket biztosítanak az üzleti kihívások szemszögéből. Ennek központi eleme az üzleti intelligencia és a tehetség adatbázis, amely valósidejű adatokat biztosítva lehetőséget biztosít a vezetőknek a jobb felvételi döntésekhez.

Jobb jelölteket, gyorsabban

A vezetők egyik legnagyobb problémája megtalálni a megfelelő egyensúlyt a toborzás minősége és gyorsasága között. Tudniuk kell, hogy a megfelelő embereket veszik-e fel annak megfelelően, hogy a meghirdetett állások mennyire vannak összhangban a jól teljesítő dolgozók profiljával - de a kapcsolat a kettő között nem mindig nyilvánvaló. Egy 2010-es amerikai kutatás, amelyet a Taleo és a Human Capital Institue végzett, megmutatta, hogy a felsővezetők és a HR felsővezetők mindössze 17 százaléka rendelkezik megbízható adatokkal a toborzás minőségére vonatkozóan. A jobb üzleti intelligencia jobb átláthatóságot biztosít, és így támogatja a vezetőket abban, hogy a toborzási munkájukat hatékonyabban végezzék, megtalálják a tehetségeket és bekapcsolódjanak a dolgozói hálózatokba.

Látható tehetségek

Amikor üzleti vezetőknek és toborzóknak be kell tölteniük egy pozíciót, majdnem mindig a külső jelentkezőkkel kezdik, noha a dolgozók is remek forrásai a tehetségeknek. A meglévő dolgozók ismerik a kultúrát, a cég tevékenységét, az üzletet és a többi munkatársat. Tanulmányok bizonyítják, hogy a belső kiválasztás útján kinevezett vezetők feleannyi idő alatt elérik a szükséges kompetenciákat, mint a kívülről érkezők. Akkor miért nem toboroznak a vezetők gyakrabban belülről? A probléma leginkább az, hogy a cégek nem rendelkeznek részletes és aktuális profil adatokkal a dolgozókról, illetve akik mégis rendelkeznek, azok sem osztják meg azt az üzleti vezetőkkel (érdekes kísérlet megnézni, hogy mit tudunk egy adott dolgozóról a saját rendszereinkből és mit a Linkedinről).

Ideális esetben a vezetők is rálátnak a pályázói és dolgozói profilokra, így válogathatnak szűkebb és szélesebb bázisban is. Ez pedig végeredménzben a kiválasztási folyamat idejét csökkentheti és javíthatja a toborzás minőségét. Más szóval, ha a vezetők jobb betekintést tudnak nyerni a tehetségbázisba, akkor jobb döntéseket is tudnak hozni.

Tehetségek vizsgálata

Annak ellenére, hogy az információ elérése kulcsfontosságú, irreális elképzelés, hogy egy menedzsernek ideje van arra, hogy a dolgozói profilokat rendezgesse, vagy a pályázók önéletrajzait szortírozgassa annak érdekében, hogy az ideális jelölteket megtalálja. Ezért azok az eszközök, amelyek az egyezést, megfelelést megmutatják és a döntést segítik, kritikus fontossággal bírnak a vezetők számára. Az úgynevezett "Matching"-technológiák lehetőséget adnak arra, hogy például azt a legjobb öt pályázót felszínre hozzák, aki bizonyos feltételeknek megfelelnek. A vizsgálat tartalmazhatja a meglévő jól teljesítő dolgozók egyezésének szintjét is (hiszen azt már tudja a vezető, hogy milyen a sikeres munkatárs). A tehetség menedzsment megoldások segítenek azoknak a jelölteknek a megtalálásában, akik a jelenlegi legjobb dolgozóinkhoz hasonlítanak, majd segítenek abban is, hogy megtaláljuk a feltételeknek leginkább megfelelő pályázókat, és így rövidebb idő alatt jobb döntéseket hozzunk.

Bekapcsolódás a dolgozói hálózatokba

Egy másik stratégia, amely segíthet azok megtalálásában, akik a jól teljesítő munkatársakhoz hasonlítanak: a dolgozói hálózatokba való bekapcsolódás. Egy tanulmány megmutatta, hogy az úgynevezett "top performer" dolgozók nem kapcsolódnak kimutatható módon más "top performerekhez". Ha tudunk olyan megoldásokat biztosítani, amelyek lehetővé teszik a kapcsolatot, és azt, hogy álláshirdetéseket osszanak meg, akkor ismét jobb és minőségi pályázókhoz juthatunk el - éppen azokhoz, amelyek a "top performerek" hálózatának és kúltúrájának részét képezik.

Cikkünk jövő héten folyatódik!

Regisztráljon December 4-i Taleo Reggelinkre: http://apexhosting.hu/pls/apex/f?p=100:1:0:::::

  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter