Megjelent: 15 éve

Baka-sors - A szerződés kiút a munkanélküliségből

A sorkatonaság megszüntetése után felvett "szerződéses katonák mintegy 35-40 százaléka volt munkanélküli" - értesült a Napi Gazdaság a Honvédelmi Minisztériumtól. A hivatal tájékoztatása szerint a szerződéses katonaság kiutat jelent az alacsonyabb iskolázottsággal bíró munkanélküliek számára. Ezt támasztja alá az az adatsor, mely szerint a jelentkezők 53-55 százaléka rendelkezik középiskolai végzettséggel, melynek csupán kétharmada tette le ténylegesen az érettségit. Az ennél alacsonyabb végzettségűek hozzávetőlegesen 43 százalékot tesznek ki a frissen felvett állományból, szemben a 2 százaléknyi felsőoktatásban végzett jelentkezővel.

A felvételre jelentkezettek regionális megoszlási aránya jól tükrözi a magyarországi munkaerőpiac regionális egyenetlenségeit. Ennek tudható be, hogy a szerződéses katonák 59 százalékát kelet-magyarországi térségekből érkezett munkavállalók teszik ki, míg ezzel szemben csak 31 százalékot tesz ki a nyugati területekről érkezett újonnan felvett szerződéses katonák száma. A legkevesebb jelentkező Pest megye és Budapest területéről érkezett, míg a legtöbb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Hajdú-Biharból és Csongrád megyéből jött.

Mint arról a HM sajtóosztálya a napilap számára beszámolt, az összesített adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a szerződéses sorkatonaságot a jelentkezők túlnyomó része a hátrányos életkörülményekből-, illetve a munkanélküliségből való menekülésnek tekinti.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter