Megjelent: 7 éve

Becsapós a kata, sokan jártak pórul

Sok áttérő kiábrándulhatott a katából, miután az év elején egy eddig nem ismert tulajdonságával szembesült. A több céggel rendelkezők számára a kata nagy valószínűséggel kibékíthetetlen ellentétek miatt vállalhatatlan lesz, kilépések várhatók - cikkezi a Napi Gazdaság.

images

A kata főszabályként azok számára lett kitalálva, akik jellemzően egyéni vállalkozók − vagy még azok sem − és nagy hozzáadott értékű szolgáltatást nyújtanak magánszemélyeknek - írja a Napi Gazdaság.

A több céggel rendelkezőknek azonban nem jöttek be a számításai a katával kapcsolatban. Ők ugyanis úgy gondolták, hogy megspórolhatják a korábbi személyes közreműködés után keletkezett költségeiket azzal, hogy a katába jelentkeznek be főállásban.

A lap szerint jelentős adómegtakarítást lehetett volna így elérni, hiszen hatmillió forintig a kata szerint lehetett volna adózni − ez összesen tízszázalékos adóterhelés −, a fennmaradó bevétel pedig adott esetben mehetett volna a kft.-nek, ahol nem főállásúként már az adóteher sem annyira durva.

Az adóhatóság szerint azonban ez nem járható út. A főállású katás jogviszony ugyanis nem elég mindenre. A katás ugyanis nem lesz alanya a tb-nek, csak egy speciális biztosítotti jogviszonya lesz. Ám ez nem elég arra, hogy ezáltal kiváltaná az egyéb jogviszonyokat − például munkaviszonyt vagy a személyes közreműködői státust. Ezért az sem megengedett, hogy valaki a maszek munkái révén főállású katás lesz, majd korábbi munkáltatójával vállalkozói szerződést köt.

A NAV január közepén kiadott állásfoglalása szerint azok a főállású katások, akik egy másik társas vállalkozásban személyes közreműködők, kötelesek ott megfizetni az adókat és járulékokat a kötelező járulékszintig. Ez azt jelenti, hogy adott esetben teljesen feleslegesen kell havonta nagyjából százezer forint adót és járulékot fizetni. Ehhez jön még a szintén feleslegesen fizetett kata.

Megoldást jelenthet a vállalkozás szüneteltetése, vagy csökkentheti a veszteséget, ha a vállalkozó marad a kft.-ben főállású, a katában viszont többes jogviszonyú, de még ez is sokkal több fizetnivalóval jár, mint amit a számítások adtak - írja a Napi Gazdaság.

Napi Gazdaság
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk