Megjelent: 6 éve

Befagyasztott-e minden Magyarországnak járó pénzt Brüsszel?

A 444.hu birtokába jutott egy április 16-i levél, mely szerint az Európai Bizottság addig nem fizeti ki a számláinkat, amíg nem fogadják el az új magyar pénzosztási rendszert. A levélben pontosan ez áll: “További információkra van szükségünk, mielőtt teljesítenénk a következő kifizetéseket, amelyeket már az új intézményi rendszer nyújt be.”

A befagyasztás valószínűleg minden hozzánk érkező EU-s pénzre érvényes. A kifogásolt átalakítások április 1-jén léptek hatályba Magyarországon. A magyar pénzosztás nagy átalakítása már január 1-jén megtörtént., akkor szűnt meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), és szedték szét a feladatait: az úgynevezett irányító hatóságok (amelyek kiírják a pályázatokat) az egyes minisztériumokhoz kerültek. A központi koordináció pedig a Miniszterelnökséghez, a piramis csúcsán tehát Lázár János áll. A mostani levelet is jogi ügyekben illetékes helyettesének, Vitályos Eszternek címezték, a Miniszterelnökségre. Akkor, bár nem könnyen, de ezt az átalakítást végül lenyelte Brüsszel, azonban az újabb átszervezés már nekik is sok volt. Ugyanis a hónap elején újabb intézmények kerültek az egyes minisztériumokhoz, az úgynevezett közreműködő szervezetek. Ezek eddig formailag önálló cégek voltak, nonprofit kft. vagy éppen zrt. formában működtek - e szervezetek áprilistól megszűntek, munkájukat a minisztériumok között osztották fel. Ez az az átszervezés, amivel Brüsszel annyira elégedetlen, hogy egyelőre nem ad több pénzt.

Rosszkor jön

A pénz befagyasztásának időzítése több mint aggasztó: hamarosan lejár a 2007-2013-as EU-s pénzügyi ciklus kifizetésének ideje. 2015 végéig lehetne leadni még számlákat, és ami addig nem épül meg, nincs kifizetve, az a pénz elveszik Magyarország számára, holott 1500 milliárd forintra lenne még jogosult az ország a ciklusból. Hogy ebből mennyit érint az április óta elrendelt befagyasztás, az nem világos. E pénz lehívásával nagyon kellene sietni.

Holott tavaly augusztusban éppen azért vette át Lázár János az EU-s pénzek költésének felügyeletét, mert félő volt, hogy nem sikerül lehívni a támogatások egy részét. Orbán Viktor azzal az utasítással küldte Lázárt az NFÜ-re, hogy egyetlen fillér támogatás sem ragadhat be. Minden nap csúszással milliárdoktól esik el Magyarország.

Cáfolnak

Az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak - közölte hétfőn az MTI-vel Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője, aki megerősítette a 444.hu értesülését, miszerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény levelet küldött a illetékeseknek április 16-án. E levélben aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól.

"Nem szakítottuk meg a kifizetéseket" - hangsúlyozta Wheeler. Hozzátette: a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

444.hu, MTI
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter