Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Bevándorlásból kizárt magyarok

Mérlegelési jogkörére hivatkozva utasította el több vajdasági magyar fiatal magyarországi letelepedési kérelmét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) - derül ki a Magyar Hírlapból, amely pénteken jelentetett meg riportot az ügyben.

Bruttó 110 ezer forintos szakmunkásbér nem elég a megélhetéshez Magyarországon, legalábbis tavaly nyár óta ezzel utasítják el a kérelmet benyújtó vajdasági fiatalokat. A jogszabály azonban nem mondja ki, hogy pontosan mekkora jövedelmet tart a magyar állam elegendőnek - olvasható a lapban, melynek újságírója több érintett is megszólaltatott.

A vajdasági fiataloknak munkát adó cég egyik vezetője azt közölte, hogy a hivatal fél éve következetesen megtagadja a letelepedési engedélyek megadását valamennyi Magyarországon letelepedni kívánó vajdasági magyar munkavállalójától, eddig tizennyolctól.

A törvény és végrehajtási rendelet csak azt írják elő, milyen dokumentumokat kell benyújtaniuk a kérelmezőknek. A rendelet kitér a jövedelmi, vagyoni helyzet vizsgálatára, de arról nem szól, hogy pontosan mekkora jövedelem és vagyon az elvárás.

A BÁH Idegenrendészeti Igazgatóságának megbízott igazgatója, Kontér Tamás elismerte, hogy a szóban forgó döntéseket valóban ő hivatott meghozni "egy számolási metódus, valamint mérlegelés útján". Arra azonban nem adott választ, mi alapján mérlegel, mekkora jövedelem, illetve vagyon szükséges a pozitív döntéséhez.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter