Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Bizonytalan a cégfelvásárlások világszintű alakulása

Továbbra is a felvásárlások növekedését vetíti előre a világban a KPMG indexe, de a tranzakciók száma és értéke a makrogazdasági környezetben rejlő kockázatok miatt bizonytalan.

A tanácsadó cég hétfői, az MTI-hez eljuttatott elemzése szerint a világ legnagyobb vállalatainak felvásárlási kedvét mutató Global M&A Predictor index tavaly júniushoz képest 14 százalékkal emelkedett, tavaly decemberhez képest viszont nem változott.

A törékenynek tekinthető felvásárlási kedv ugyanakkor a felvásárlási képesség masszív növekedésével párosul, ezért emelkedett tovább a két komponenst ötvöző mutató. A felvásárlási kapacitást jelző mutató a KPMG felmérése szerint azt valószínűsíti, hogy a cégek adóssághoz viszonyított eredménye a következő egy évben 13 százalékkal javul.

A felmérés szerint a legjobb befektetési helyszínek között van Japán, ahol a felvásárlási étvágy egy év alatt 24 százalékkal emelkedett, az ehhez rendelkezésre álló források pedig 8 százalékkal gyarapodtak. Az Egyesült Államokban a befektetési étvágyat jelző mutató 14 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és az elmúlt félévben is 4 százalékkal emelkedett, a felvásárlási kapacitás pedig 20 százalékkal nőtt.

A vállalatok óvatosságát mutatja, hogy az elmúlt egy évben a felvásárlások volumene 10 százalékkal csökkent és alacsony a felvásárlási érték is. Különösen nagy a visszaesés Kelet-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában.

Az egyes szektorok vonzereje nagy változatosságot mutatott az elmúlt egy évben. A legjobban az egészségügy, a nem alapvető fogyasztási javak kereskedelme, valamint az alapanyagszektor teljesített, de ezek esetében is igaz, hogy az elmúlt félévben csak viszonylag kicsi javulást tudtak felmutatni.

A telekom szektor és az alapvető fogyasztási javak produkáltak még némi emelkedést, miközben például a nyersanyagpiaci cégek esetében a felvásárlási kedvet jelző mutató 16 százalékkal csökkent.

Az egészségügy a felvásárlási kapacitást tekintve is vezeti a mezőnyt 54 százalékos forrásnövekedéssel. A második legerősebb szektornak a technológiai cégek bizonyultak, ahol a felvásárlási képesség 29 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban - közölte elemzésében a KPMG.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkahelyeket hoz létre a Royal Traktor Pápán

Húsz munkahelyet hoz létre a Royal Traktor Zrt. pápai telephelyén, ahol értékesítési képzéseket is tartanak majd. Teljes cikk

Munkavállalói összefogással veszik fel a harcot a krízissel a Continental dolgozói

A Continental egyéni védőeszközök gyártásával és a a termelés átcsoportosításával reagált a járványhelyzetre. Teljes cikk

Munkahelymegtartásért jutalékemelés a kkv-knak

A Szerencsejáték Zrt. a munkahelyek megtartását kéri a támogatásért a értékesítő partnereitől. Teljes cikk