Megjelent: 12 éve

Blokáddal harcolnak a dinnyetermesztők

Blokád alá vontak több dél-békési dinnyefelvásárló-telepet a Karsai József szocialista párti országgyűlési képviselő által vezetett dinnyetermesztők pénteken kora este.

Karsai József képviselő az MTI-vel közölte: a gazdák Magyarbánhegyesen, Kunágotán, Nagybánhegyesen, Medgyesegyházán és várhatóan rövidesen Pusztaottlakán zárják el erőgépeikkel a felvásárlótelepek bejáratait. Karsai József hangoztatta, hogy azt akarják elérni, hogy a felvásárlók legalább bruttó 30 forintot fizessenek a termelőknek a gyümölcs kilójáért. (Az Auchan-nal folytatott dinnyeháború már véget ért.)

A blokád alá vont telephelyeken több kamion is áll, emiatt a dinnyeszállító járművek nem tudják elhagyni a környéket. A képviselő elmondta, hogy a helyszíneken megjelentek a rendőrök is, ám egyelőre csak szemlélik az eseményeket, hiszen a demonstrálók kerülik a vitát a felvásárlókkal. Karsai József tárgyalt már az egyik felvásárlóval, aki azt mondta neki, hogy Macedóniából olcsóbban lehet felvásárolni a dinnyét, ezért tudnak csak 20-23 forintot fizetni a magyar termelőknek.

Az MTI érdeklődésre Simonka György, a Simba Hungary Kft. vezetője, maga is termelő elmondta: csak a pénteki napon 112 termelőtől 23 kamion dinnyét vásárolt kilogrammonként 23-25 forintért. Szerinte egyre kevesebb a dinnye a határban, s ez prognózisa szerint felhajthatja a külpiacokon az árakat, s így növekedhet a hazai felvásárlási ár is. Szerinte is alacsony a felvásárlási ár, azonban nem ilyen eszközökkel kellene élni a termelőknek.

Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense nem tudott a blokádokkal kapcsolatban atrocitásokról beszámolni. Elmondta, ha a gépjárművek elzárják a telephelyek bejáratát, és akadályozzák a közlekedést, az várhatóan szabálysértési eljárást von maga után.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter