Megjelent: 14 éve

Bokros megadóztatná a minimálbért

Bokros Lajos szerint az MDF-től kapta a legkorrektebb megkeresést. A volt pénzügyminiszter megerősítette: ha a párt bejut az Európai Parlamentbe, kimegy Brüsszelbe.

Bokros Lajos a Magyar Demokrata Fórumtól kapta a legmagasabb szintű, legkorrektebb, legtisztességesebb ajánlatot azzal, hogy vezetheti a párt EP-listáját. Ezt a volt pénzügyminiszter mondta vasárnap a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában. "Az MDF felismerte, hogy azok az értékek, azok az irányok és azok a programok amelyeket én képviselek, ez lehet a modern Magyarország megteremtésének útja" - fogalmazott.

Hozzátette: az MDF kockára tette a létét és az egységét annak érdekében, hogy oda tudjon állni az ő programja mellé. Hangsúlyozta: a jelen gazdasági rendszerben felértékelődött az a politikai értékrendszer, amit ő maga már 14 éve képvisel. Kérdésre válaszolva közölte: más párt az utóbbi időben nem kereste meg. Megerősítette: ha az MDF bejut az Európai Parlamentbe, akkor kimegy Brüsszelbe.

Arra a felvetésre, hogy többen el tudnák képzelni miniszterelnökként egy MSZP, SZDSZ és MDF alkotta koalícióban, válságkezelés céljából, azt mondta: ez csak egy feltételezés, semmilyen konkrét megkeresést nem kapott ezzel kapcsolatban. Bokros Lajos azonban azt is mondta: szerinte egy válságkezelő programmal bíró kormányra mindenképpen szükség van, és ha egy ilyen kormány megalakulna, akkor nem zárta ki azt, hogy elvállalná annak irányítását.

Mint mondta, a Gyurcsány-kormány eddig nem kezelte a válságot. A volt pénzügyminiszter szerint Magyarországon a fő veszély ma a valutaválság, a forint vészes meggyengülése. Hangsúlyozta: ha a forint tovább gyengül, akkor ez az államháztartás finanszírozására is nagyon negatívan hat.

Úgy vélte, a jegybank a jelen helyzetben emelhet kamatot, azonban ezzel is csak rövid távú hatást ér el. Magyarázatként hozzátette: ez azt jelenti, hogy a forintban történő befektetés magasabb hozammal kecsegtet, de kihat az államadósság finanszírozására is. Hangsúlyozta, hogy az ország érdeke a stabil, kiszámítható árfolyam lenne.

A volt pénzügyminiszter kérdésre válaszolva elmondta: rövid távon nem látja realitását annak, hogy Magyarország bevezesse az eurót. Azt jó javaslatnak nevezte, hogy lerövidüljön az ERM-II. árfolyamrendszerben eltöltendő idő. Hozzátette azonban, hogy a sokkal keményebb maastrichti követelményeket Magyarország kedvéért biztosan nem fogják enyhíteni.

"Ahhoz viszont, hogy Magyarország ezeket képes legyen teljesíteni, pontosan azokra a reformokra van szükség, amiket én javaslok" - mondta Bokros Lajos. Felhívta a figyelmet arra, hogy ő továbbmegy a Reformszövetség programjához képest, hiszen javasolja például a minimálbér megadóztatását. Kérdésre válaszolva közölte: az MDF nyitott erre a javaslatra és a csomagja többi részére is.

"Ma nem a 13. havi nyugdíj és bér megvédése van napirenden, hanem a 11. és a 12. havi nyugdíj és bér" - mutatott rá. Bokros Lajos szerint az ő programja garanciát jelent az államcsőd bekövetkezése ellen. Beszélt arról is, hogy szerinte a Fidesz álláspontja értékelhetetlen, mert nincs programja a gazdasági válság megoldására.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek