Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Búcsút mond a dohányosoknak a GE

Világszerte megtiltaná alkalmazottainak a dohányzást a General Electric (GE) a cég tulajdonában lévő ingatlanokon 2011 márciusától - jelentette be a társaság.

images

images

A tiltás nem csak az épületen belüli dohányzást érintené, hanem a szabadtérit is, egészen a cég tulajdonában lévő ingatlan határáig. Az ingatlan határán túl már elvileg szabadon dönthetnek az alkalmazottak, hogy rágyújtanak-e, igaz, ha ezt választják, Amerikában évente 625 dollárral több egészségbiztosítási díjat szed tőlük a cég az idén bevezetett kétszintű rendszer alapján - magyarázta Sue Bishop, a GE szóvivője.

Az amerikai társaság már most is tiltja az épületen belüli dohányzást világszerte mintegy 2 ezer egysége 80 százalékában.
Mint Sue Bishop hangsúlyozta, a szigorú politika mögött a cég dolgozói egészsége iránti elkötelezettsége áll, hiszen döntő bizonyítékok szólnak amellett, hogy a dohányzás káros.

A rák egyik fő előidézőjeként számon tartott dohányzás az elmúlt évtizedekben egyre inkább veszített népszerűségéből az Egyesült Államokban. Számos vállalat és önkormányzat tiltotta be az épületen belüli dohányzást, míg néhány kórház, egyetem és közpark a szabadtérit is.

Tavaly az egyre dagadó egészségügyi kiadásokkal küszködő Egyesült Államok több mint duplájára, 1 dollárra emelte a cigaretta jövedéki adóját dobozonként. Az intézkedés hatására nyomás alá került a Marlborót gyártó Altria Group Inc. és a Camelt előállító Reynolds American Inc. amerikai forgalma.

Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint a dohányzás évente 196 milliárd dolláros kárt okoz az amerikai gazdaságnak az egészségügyi ellátás költsége és az elmaradt munkaórák okozta termeléskiesés révén.

Az ügynek nem használ, hogy úgy tűnik, Barack Obama amerikai elnök sem tudja letenni a cigarettát; ez az elnök első hivatalos egészségügyi vizsgálata során derült ki a múlt héten, s azonnal a címlapokra került.

A kedvező dohányzási tendenciáknak köszönhetően a GE-nek Amerikában feltehetően nem lesz túlságosan nehéz dolga, más lehet a helyzet azonban külföldön, ahol a cég 304 ezer alkalmazottjának mintegy fele dolgozik.

Az Egyesült Államokban jelenleg a lakosság 19,8 százaléka dohányzik, ezzel szemben Kínában a lakosság 31,4, a férfiaknak pedig 57,4 százaléka, Indiában a férfiak 57, a nők 10,8 százaléka gyújt rá. Nyugat-Európában is valamivel magasabb a cigarettázók aránya, mint Amerikában: Németországban például 23,2, Franciaországban 25 százalék.

A GE rágódohányra és más úgynevezett füstmentes dohányokra is vonatkozó dohánytilalmát mindenhol összevetik majd a helyi jogszabályokkal és munkaügyi megállapodásokkal.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az elmúlt 20 év legnagyobb elbocsátására készül a Nissan

Dolgozóinak 15 százalékát, több mint 20 ezer alkalmazottját készül elbocsátani világszerte a japán Nissan Motor Co. autóipari konszern a csökkenő... Teljes cikk

Építőipari szakemberek ezrei tértek haza külföldről, ötödük maradna is

Mintegy 5 ezer építőipari szakember érkezett haza külföldről a koronavírus miatt, ötödük maradna is. Ehhez azonban bérfelzárkóztatás, a... Teljes cikk

Felsorakoztak a legjobb munkaadók: a LEGO, a Samsung és az Audi az élen

Egy helyet előrelépve tavalyi eredményéhez képest a LEGO lett a legvonzóbb hazai munkáltató. A második helyet a Samsung nyerte el, míg a bronzérem... Teljes cikk