Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Búcsút mond a dohányosoknak a GE

Világszerte megtiltaná alkalmazottainak a dohányzást a General Electric (GE) a cég tulajdonában lévő ingatlanokon 2011 márciusától - jelentette be a társaság.

images

images

A tiltás nem csak az épületen belüli dohányzást érintené, hanem a szabadtérit is, egészen a cég tulajdonában lévő ingatlan határáig. Az ingatlan határán túl már elvileg szabadon dönthetnek az alkalmazottak, hogy rágyújtanak-e, igaz, ha ezt választják, Amerikában évente 625 dollárral több egészségbiztosítási díjat szed tőlük a cég az idén bevezetett kétszintű rendszer alapján - magyarázta Sue Bishop, a GE szóvivője.

Az amerikai társaság már most is tiltja az épületen belüli dohányzást világszerte mintegy 2 ezer egysége 80 százalékában.
Mint Sue Bishop hangsúlyozta, a szigorú politika mögött a cég dolgozói egészsége iránti elkötelezettsége áll, hiszen döntő bizonyítékok szólnak amellett, hogy a dohányzás káros.

A rák egyik fő előidézőjeként számon tartott dohányzás az elmúlt évtizedekben egyre inkább veszített népszerűségéből az Egyesült Államokban. Számos vállalat és önkormányzat tiltotta be az épületen belüli dohányzást, míg néhány kórház, egyetem és közpark a szabadtérit is.

Tavaly az egyre dagadó egészségügyi kiadásokkal küszködő Egyesült Államok több mint duplájára, 1 dollárra emelte a cigaretta jövedéki adóját dobozonként. Az intézkedés hatására nyomás alá került a Marlborót gyártó Altria Group Inc. és a Camelt előállító Reynolds American Inc. amerikai forgalma.

Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint a dohányzás évente 196 milliárd dolláros kárt okoz az amerikai gazdaságnak az egészségügyi ellátás költsége és az elmaradt munkaórák okozta termeléskiesés révén.

Az ügynek nem használ, hogy úgy tűnik, Barack Obama amerikai elnök sem tudja letenni a cigarettát; ez az elnök első hivatalos egészségügyi vizsgálata során derült ki a múlt héten, s azonnal a címlapokra került.

A kedvező dohányzási tendenciáknak köszönhetően a GE-nek Amerikában feltehetően nem lesz túlságosan nehéz dolga, más lehet a helyzet azonban külföldön, ahol a cég 304 ezer alkalmazottjának mintegy fele dolgozik.

Az Egyesült Államokban jelenleg a lakosság 19,8 százaléka dohányzik, ezzel szemben Kínában a lakosság 31,4, a férfiaknak pedig 57,4 százaléka, Indiában a férfiak 57, a nők 10,8 százaléka gyújt rá. Nyugat-Európában is valamivel magasabb a cigarettázók aránya, mint Amerikában: Németországban például 23,2, Franciaországban 25 százalék.

A GE rágódohányra és más úgynevezett füstmentes dohányokra is vonatkozó dohánytilalmát mindenhol összevetik majd a helyi jogszabályokkal és munkaügyi megállapodásokkal.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így nő egy 30 fős elemzőközpont csaknem hetvenszeresére

A Morgan Stanley budapesti irodája, amely az elmúlt 14 évben 30 fősről 2000 embert foglalkoztató globális központtá nőtt, idén is folytatja a... Teljes cikk

Rabok is gyártják majd a MÁV-dolgozók cipőit

Egy 40 fogvatartottat is foglalkoztató cég nyerte a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. mintegy 42 ezer munkavédelmi és egyéb lábbeli gyártására kiírt tenderét. Teljes cikk

Az Apple sosem tér vissza a járvány előtti munkarendhez

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint a home office hatására hosszú távon is új munkavégzési szokások maradnak fenn a cégnél. Jelenleg az... Teljes cikk