Cégautóadó: nincs kibúvó "/>
Megjelent: 11 éve

Cégautóadó: nincs kibúvó

Az új adónemet akkor is meg kell fizetni, ha az autó rendszáma külföldi, vagy ha a személygépkocsit a forgalomból kivonták. Az útnyilvántartás sem jelent mentséget.

images

Az új adónemek ellenőrzésének keretében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal preventív céllal a cégautóadót is ellenőrzi - olvasható az APEH e tárgyban közzétett tájékoztatójában. Mint ismeretes, az idei év februárja óta hatályos új rendszer szerint - a törvény által mentességet élvezők kivételével - minden céges autó adóköteles és ez alól még az útnyilvántartás sem ad kibújási lehetőséget. Az adóhatóság az összes folyamatban lévő és ezután kezdődő átfogó ellenőrzésnél elrendelte a cégautók utáni adófizetési kötelezettség ellenőrzését is - hívják fel rá a figyelmet.

Az APEH a cégautóadó ellenőrzését az önkormányzatok megkeresésével, illetve az adóhatóság részére teljesített adatszolgáltatások alapján készített adatbázis felhasználásával is tudja ellenőrizni - hangsúlyozzák. Az APEH hivatalból megkapja a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától a gépjármű nyilvántartással kapcsolatos adatokat, amelyet folyamatosan összevet a cégautóra vonatkozó bevallásokkal. Ahol jelentős eltéréseket tapasztal az adóhatóság, ott célirányos vizsgálatot is elrendelnek - írják.

Mint ismeretes, cégautóadót a szervezetek tulajdonában álló személygépkocsi, illetve a magánszemélyek tulajdonában álló személygépkocsi - ha arra költséget számoltak el - után kell fizetni. Cégautóadót akkor is kell fizetni az arra kötelezetteknek, ha az autó rendszáma külföldi, mert az adófizetés szempontjából közömbös, hogy a személygépkocsit külföldön vagy belföldön vették nyilvántartásba, és nincs jelentősége annak sem, hogy a személygépkocsit a forgalomból kivonták.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter