Megjelent: 12 éve

Csak a reálbér szinten tartását követeli az MSZOSZ

"Két és fél év reálkereset-csökkenés után nem azt követeljük, hogy a reálbérek érdemben nőjenek, hanem csak azt, hogy szinten maradjanak" - jelentette ki Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

A foglalkoztatás megőrzése és bővítése érdekében konkrét kormányzati lépésekre van szükség a belső piac élénkítésére, valamint a vállalatok esetleges likviditási gondjainak kezelésére - hangsúlyozta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke a szakszervezeti tömörülés kibővített tanácsülése utáni sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Nem célszerű visszafogni a jövedelmeket, hiszen ezzel egy belső keresletet mérséklő spirál keletkezik - mondta Pataky Péter, aki aláhúzta: a válság ellenére nemcsak szükséges, hanem lehetséges is a bérek reálértékének megőrzése 2009-ben. "Már azzal is önmérsékletet tanúsítunk, hogy két és fél év reálkereset-csökkenés után nem azt követeljük, hogy a reálbérek érdemben nőjenek, hanem csak azt, hogy szinten maradjanak."

A MSZOSZ szerdai állásfoglalásában a kormányzat figyelmébe ajánlott további válságkezelő lépésként szerepel az uniós források és az aktív munkaerő-piaci eszközök átcsoportosításának, valamint a pályázatok kiírásának és elbírálásának felgyorsítása is. Pataky Péter a sajtótájékoztatón kiemelte: kifejezetten igazságtalan lépésnek tartják, hogy a 62 évnél fiatalabbak a jövőben nem részesülhetnek a csökkentett 13. havi nyugdíjból. "Nem lehet ilyen fűnyíróelven meghozni a döntéseket" - fogalmazott. Az MSZOSZ elnöke hozzátette, hogy teljes mértékben támogatják a közszféra dolgozóit is a 2009-es változtatások elleni "igazságos harcukban".

Az MSZOSZ szerdai ülésen, amelynek Dávid Ferenc, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának képviselője, valamint Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára is vendége volt, a minimálbérre vonatkozó konkrét érték nem hangzott el - mondta el újságírói kérdésre válaszolva Pataky Péter.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter