Megjelent: 5 hónapja

Csak azok a rendőrök és katonák kapnak fegyverpénzt, akik felveszik az oltást, több százan leszereltek

Egy hétfőn megjelent kormányrendeletből kiderül, hogy nem minden rendőr és katona kapja meg a fegyverpénzt, amit ráadásul az oltás felvételéhez kötnek. Voltak, akik inkább azonnal leszereltek, és lemondtak az összegről.

Csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat - írja az rtl.hu az erről szóló kormányrendeletre hivatkozva. Orbán Viktor szeptemberben jelentette be a juttatást, melynek részletei a hétfői kormányrendeletben jelentek meg. A hathavi fegyverpénzre jogosultak többek között a rendőrség hivatásos állományának tagjai, a katonák, a katasztrófavédelmisek, a terrorelhárítók és idegenrendészetisek, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, és a NAV-pénzügyőri munkakörben dolgozók. A hathavi távolléti díjnak megfelelő összeg, azaz a fegyverpénz azoknak jár, akik december 31-én állományban voltak, függetlenül attól, hogy határozott vagy határozatlan idejű volt a szerződésük. Az első kifizetésre 2023-ban került volna sor, amit előre hoztak 2022 februárjára. A juttatást megkapják az új belépők is, de vállalniuk kell a három évnyi szolgálatot. Ha előbb megszűnik a munkaviszonyuk, vissza kell fizetniük a hathavi juttatást. Aki azonnali lemondással vagy fizikai alkalmatlanság miatt távozik, annak időarányosan kell visszafizetnie a juttatást. Bizonyos esetekben semmit sem kell visszafizetnie, ilyen például az egészségügyi vagy pszichikai alkalmatlanság esete.

A régebbi dolgozóknak csak akkor kell visszafizetniük a fegyverpénzt, ha nem veszik fel az oltást január 31-ig. 

A rendelet szerint nem jár a juttatás azoknak, akik nem a hivatásos állomány tagjai (például a rendőrségi igazgatásban dolgozók, vagyis a RIASZ-osok). Nem jogosultak rá továbbá az iskolaőrök, a nyugdíjból visszatérő rendőrök, a szenior állomány tagjai, a próbaidőn lévők, valamint a felmentési-, lemondási időt töltők.  A fegyverpénzt azok a felsővezetők is megkapják, akiknek fizetése egymillió forint felett van. 

Nagy feszültséget okoz, hogy körülbelül 15 ezer ember nem kapja meg az extrapénzt, akik nem tagjai a hivatalos állománynak. "Előfordulhat, hogy két dolgozó ugyanabban az irodában végzi a munkáját, de az egyik kap pénzt, míg a másik nem” – nyilatkozta az rtl.hu-nak Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője, aki szerint a teljes létszámra ki kéne terjeszteni a juttatást. 

Az ügyféllel is érintkező rendvédelmi dolgozóknak december 15-ig kellett felvenniük a koronavírus elleni oltást, aki nem tette, azt fizetés nélküli szabadságra küldték. Az rtl.hu úgy tudja, hogy a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén azt mondták, senkit sem kellett fizetés nélküli szabadságra küldeni, mert lényegében minden érintett beadatta az oltást. 

Az új rendelet értelmében január 31-ig a teljes állománynak fel kell vennie az oltást, de nem lehet tudni, mivel jár, ha valaki nem adatja be. A pontos szabályokról nem született rendelet, így nem tudni, mi történik a gyakorlatban, ha valaki végül nem adja be magának a vakcinát. Nem tudjuk például, hogy folyamatos lesz-e a jogviszonya, lehet-e másodállása, vagy hogy ki fizeti ilyen esetben a társadalombiztosítást” – mondta Powell Pál, aki nem tartja valószínűnek, hogy tömegesen küldenék el fizetés nélküli szabadságra a rendőröket, mert így is alig bírják elvégezni a munkát. 

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a kötelező oltáshoz kötik a fegyverpénzt. 

"Van olyan dolgozó, aki az egész életét arra tette fel, hogy szolgálja a rendőrséget, több évtizedet lehúzott az állományban, majd most az egészet fel kellene adnia egy oltás miatt? Így becsülik meg a dolgozókat? És mi lesz azokkal a munkavállalókkal, a RIASZ-osokkal és iskolaőrökkel, akik semmilyen pluszjuttatást nem kapnak” - tette fel a kérdést. 

A legtöbb kolléga ugyan azt tervezi, hogy februárig nem távozik, de sokan inkább lemondtak a hathavi bérnek megfelelő összegről, és a leszerelés mellett döntöttek” – mondta Powell Pál. kijelentését alátámasztja az Országos Rendőr-főkapitányság számsora, mely szerint nagyjából ötszáz fővel csökkent a rendőrség összlétszáma. Az adatok szerint a csökkenés a hivatásos állományt érintette a leginkább.

 

rtl.hu

fotó: facebook.com/Rendőrség

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Népszava: több munkaügyi központban is leálltak az álláskeresőknek hirdetett tanfolyamok

Több megyei munkaügyi központban is azt mondták, hogy jelenleg nincsenek szakmát adó képzések és ősszel sem indul több tanfolyam. Teljes cikk

75 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza a gyermeket nevelők

Eddig több mint 300 ezer adták le bevallásukat, akik jogosultak a visszatérítésre. Teljes cikk

Szakszervezetek: ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát!

Öt szakszervezet a javaslat azonnali visszavonását követeli. Teljes cikk