Megjelent: 6 hónapja

Csak azok a rendőrök és katonák kapnak fegyverpénzt, akik felveszik az oltást, több százan leszereltek

Egy hétfőn megjelent kormányrendeletből kiderül, hogy nem minden rendőr és katona kapja meg a fegyverpénzt, amit ráadásul az oltás felvételéhez kötnek. Voltak, akik inkább azonnal leszereltek, és lemondtak az összegről.

Csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat - írja az rtl.hu az erről szóló kormányrendeletre hivatkozva. Orbán Viktor szeptemberben jelentette be a juttatást, melynek részletei a hétfői kormányrendeletben jelentek meg. A hathavi fegyverpénzre jogosultak többek között a rendőrség hivatásos állományának tagjai, a katonák, a katasztrófavédelmisek, a terrorelhárítók és idegenrendészetisek, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, és a NAV-pénzügyőri munkakörben dolgozók. A hathavi távolléti díjnak megfelelő összeg, azaz a fegyverpénz azoknak jár, akik december 31-én állományban voltak, függetlenül attól, hogy határozott vagy határozatlan idejű volt a szerződésük. Az első kifizetésre 2023-ban került volna sor, amit előre hoztak 2022 februárjára. A juttatást megkapják az új belépők is, de vállalniuk kell a három évnyi szolgálatot. Ha előbb megszűnik a munkaviszonyuk, vissza kell fizetniük a hathavi juttatást. Aki azonnali lemondással vagy fizikai alkalmatlanság miatt távozik, annak időarányosan kell visszafizetnie a juttatást. Bizonyos esetekben semmit sem kell visszafizetnie, ilyen például az egészségügyi vagy pszichikai alkalmatlanság esete.

A régebbi dolgozóknak csak akkor kell visszafizetniük a fegyverpénzt, ha nem veszik fel az oltást január 31-ig. 

A rendelet szerint nem jár a juttatás azoknak, akik nem a hivatásos állomány tagjai (például a rendőrségi igazgatásban dolgozók, vagyis a RIASZ-osok). Nem jogosultak rá továbbá az iskolaőrök, a nyugdíjból visszatérő rendőrök, a szenior állomány tagjai, a próbaidőn lévők, valamint a felmentési-, lemondási időt töltők.  A fegyverpénzt azok a felsővezetők is megkapják, akiknek fizetése egymillió forint felett van. 

Nagy feszültséget okoz, hogy körülbelül 15 ezer ember nem kapja meg az extrapénzt, akik nem tagjai a hivatalos állománynak. "Előfordulhat, hogy két dolgozó ugyanabban az irodában végzi a munkáját, de az egyik kap pénzt, míg a másik nem” – nyilatkozta az rtl.hu-nak Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője, aki szerint a teljes létszámra ki kéne terjeszteni a juttatást. 

Az ügyféllel is érintkező rendvédelmi dolgozóknak december 15-ig kellett felvenniük a koronavírus elleni oltást, aki nem tette, azt fizetés nélküli szabadságra küldték. Az rtl.hu úgy tudja, hogy a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén azt mondták, senkit sem kellett fizetés nélküli szabadságra küldeni, mert lényegében minden érintett beadatta az oltást. 

Az új rendelet értelmében január 31-ig a teljes állománynak fel kell vennie az oltást, de nem lehet tudni, mivel jár, ha valaki nem adatja be. A pontos szabályokról nem született rendelet, így nem tudni, mi történik a gyakorlatban, ha valaki végül nem adja be magának a vakcinát. Nem tudjuk például, hogy folyamatos lesz-e a jogviszonya, lehet-e másodállása, vagy hogy ki fizeti ilyen esetben a társadalombiztosítást” – mondta Powell Pál, aki nem tartja valószínűnek, hogy tömegesen küldenék el fizetés nélküli szabadságra a rendőröket, mert így is alig bírják elvégezni a munkát. 

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a kötelező oltáshoz kötik a fegyverpénzt. 

"Van olyan dolgozó, aki az egész életét arra tette fel, hogy szolgálja a rendőrséget, több évtizedet lehúzott az állományban, majd most az egészet fel kellene adnia egy oltás miatt? Így becsülik meg a dolgozókat? És mi lesz azokkal a munkavállalókkal, a RIASZ-osokkal és iskolaőrökkel, akik semmilyen pluszjuttatást nem kapnak” - tette fel a kérdést. 

A legtöbb kolléga ugyan azt tervezi, hogy februárig nem távozik, de sokan inkább lemondtak a hathavi bérnek megfelelő összegről, és a leszerelés mellett döntöttek” – mondta Powell Pál. kijelentését alátámasztja az Országos Rendőr-főkapitányság számsora, mely szerint nagyjából ötszáz fővel csökkent a rendőrség összlétszáma. Az adatok szerint a csökkenés a hivatásos állományt érintette a leginkább.

 

rtl.hu

fotó: facebook.com/Rendőrség

  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mozgalmas nyár vár a rendőrökre a Balatonnál

Az ismét megrendezendő nagyfesztiválok miatt is erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál, ahol a korábbi évekhez hasonlóan... Teljes cikk

Jobbik: vendégmunkások helyett induljon kivándorlókat hazacsábító program

A párt tiltakozik a vendégmunkások "üzemszerű importja" ellen. Teljes cikk

Palkovics: újabb rekord a foglalkoztatásban

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint egy év alatt 40 ezerrel csökkent az állás nélkül lévők száma. Teljes cikk