Szerző: HR Portal
Megjelent: 11 éve

Csak látszólag csökkennek az adóterhek

Ugyan az adóváltozások számos eleme nem ismert még, annyi azért bizonyos, hogy az alacsonyabb adókulcs 15-17, a felső pedig 33-34 százalékos lehet, ezért a portfolio.hu 16 és 34 százalékos kulcsokkal számolt. A sávhatár 4-5 millió forint lehet - ezt a portfolio.hu úgy értelmezte, hogy már az új adóalapra van vetítve. Annál is inkább, mert a 4,5 millió forintos sávhatár 3,5 millió forintnak felel meg a mostani adóalap, a bruttó bér szerint, ez pedig kellően közelít a februári tervekben meghirdetett 3 milliós határhoz.

Az elemzés szerint az új adókulcsok csak "optikailag" kisebbek, mint a régiek, hiszen 27 százalékkal nagyobb - munkáltatói tb-járulékkal növelt - az adólap. Visszavetítve ezt a bruttó bérre, valójában 19-21,5 százalékos alsó adókulcsunk lehet a mostani 18 százalék helyett, a felső pedig nagyon magas, 42-43 százalékos. És erre jön még a 4 százalékos különadó, amit mégsem töröl el a kormányzat.

A 2009 első feléig érvényes adószabályokhoz képest az alábbiakban foglalhatók össze egyszerűen a változások: az alsó adókulcs kissé, a felső jelentősen emelkedik, de ennél a hatásnál erőteljesebb a sávhatár jelentős emelkedése 1,7 millióról - a portfolio.hu feltételezései szerint - 3,5 millióra. Ebből következik, hogy az összbruttó változat magasabb adókulcsa havi bruttó 150 ezer forintig annak ellenére is kissé nagyobb adóterhelést eredményez, hogy az adójóváírás magasabb. Százezer forint körüli havi bruttó jövedelemnél éves szinten 20 ezer forintos jöveledemcsökkenést vonnak maguk után a változások. Ez a megállapítás azonban elég bizonytalan: 1-2 százalékpontos eltérés az adókulcsban, vagy kicsit más adó-jóváírási minta akár el is tüntetheti a különbséget.

Félmilliós megtakarítás 300 ezres fizetésnél

150 és 570 ezer forint között elsősorban a bő duplájára emelt sávhatár hatása érvényesül, így jelentősnek mondható adócsökkenés valósul meg. Háromszázezer forintnál jár legjobban az adóalany a változással - ott csaknem félmillió forint az éves adómegtakarítása.

A felsőbb jöveledemtartományban azonban rosszul járnak az adózók, mivel a felső adókulcs nagyon magas - de facto 40 százalék feletti -, arról nem is beszélve, hogy erre már rájön a különadó 4 százalékos terhe. Ez azért sem szerencsés, mert bár mindez látszólag magas tartományban érvényesül, a sajátos magyar közteherviselés miatt az innen befolyó adótömeg igen nagy arányát képezi a teljes szja-bevételnek.

Ami viszont egyértelműen jó hír, hogy az adóék a jövedelemskála minden pontjában csökken, ebbe már az 5 százalékpontos munkáltatói járulékteher-csökkenés is közrejátszik. (Az adóék az összes elvonás - szja, munkáltatói és munkavállalói járulékok - és a teljes bérköltség aránya, százalékban kifejezve.) Igaz, van honnan, hiszen az átlagjövedelem környékén Európa második legnagyobb mutatóját produkálja Magyarország, és valószínűleg most sem lesz kisebb 45 százaléknál. Amíg a dupla minimálbér utáni járulékfizetés fennmarad, addig az sem változik, hogy az adófizetésnek lesz egy - papíron - degresszív szakasza.

Portfolio.hu / InfoRádió
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk