Megjelent: 7 éve

Csak szövegszerű bérajánlási javaslatra van esély

Lassan okafogyottá válik az országos bérajánlás elfogadása, hiszen a munkáltatók már betervezték idei bérköltségeiket. A kormány egyelőre késik az alacsony keresetűek kompenzálására tett ígéreteinek beváltásával - írja a Napi Gazdaság.

Közelében sincsenek a szakszervezetek annak, hogy az eredeti céljukat elérve "tól−ig" számokat tartalmazó, sávos mértéket alkudjanak ki az országos bérajánlásra − ez a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) múlt heti monitoring bizottsági ülése után is kiderült.

A munkáltatók abba már belementek, hogy legyen szövegszerű bérajánlás, de bármiféle konkrét számtól elzárkóznak. A szöveges ajánlás arról szólna, hogy ahol van rá lehetőség, ott a cégek helyi bérmegállapodás keretében törekedjenek a béremelésre a minimálbér (vagy a garantált bérminimum) és 220 ezer forint között keresőknél − természetesen úgy, hogy ez ne járjon a munkahelyek csökkenésével. Korábban a szakszervezetek is tettek olyan szövegszerű bérajánlási javaslatot, amivel sávok nélkül is lehetett volna inflációkövető béremelést elérni − mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke. Most várhatóan a szakszervezetek is megteszik majd a saját szövegjavaslatukat, de ettől még nem tudni, lehet-e elfogadott bérajánlás.

Az országos bérajánlás legfőképp az állami vállalatoknál, azon belül is a MÁV-csoport dolgozói körében erősebb Liga szakszervezetek számára lenne a legfontosabb. Nem véletlen, hogy a múlt hét elején a konföderáció elnöksége a sztrájkbizottsággá alakulásról adott hírt. Az utóbbi cégnél ugyanis eddig még nem sikerült megkezdeni a helyi bértárgyalásokat sem, holott igen nagy létszámú az a dolgozói réteg, amelynél a műszakszervezés, az új munka törvénykönyve rendelkezései miatt komoly keresetveszteséget kellene kompenzálni. A költségvetés helyzete ismeretében kérdéses, hogy erre lenne-e kerete, szándéka az államnak, mivel ott bármilyen emelés tízmilliárdos nagyságrendű tételt jelent. Az állami szférában mindemellett több cégnél, így a Postánál, a Volánoknál is megállapodtak már az idei emelésekről.

Napi Gazdaság
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter