Megjelent: 5 éve

Családi pótlék: szabályok és kiskapuk

Már több változási is életbe lépett ezen a téren, de 2016. január elsejétől még szigorúbb feltételekhez fogják kötni a családi pótlék folyósítását.

Kevesen tudják például, de szeptember elsejétől kötelező az óvoda minden 3 évet betöltött gyermek számára. Ha például ezt a szabályt megszegjük, akkor ugrott a családi pótlék. A Pénzcentrum összeszedte a kiskapukat.

Mi számít hiányzásnak és mi nem?

Ha a gyermekünk egy nap négy órát van az óvodában, akkor teljesítettnek vehető az a nap.

Mi az igazolt és az igazolatlan hiányzás?

Igazolt a távollét, ha a szülő előzetesen írásban bejelentette az óvodában, hogy gyermekét nem viszi be, és erre engedélyt is kapott. Természetesen a gyermek betegségéről kapott orvosi igazolás is ebbe a kategóiába sorolható.

A szülő a házirend vezetői jóváhagyása előtt beleszólhat abba, milyen súlyos következményei lehetnek a mulasztásnak.

Mi a szankció öt, tíz, húsz nap igazolatlan hiányzás esetén?

Öt napnál több igazolatlan hiányzás esetén az óvoda vezetője értesíti a helyi gyermekjóléti szolgálatot. Tíz napos igazolatlan hiányzásnál az általános szabálysértési hatóságot kell értesítenie. Húsz nap igazolatlan hiányzás elérésekor pedig a helyileg illetékes gyámhatóságot értesíti. Ezzel párhuzamosan elveszítjük a családi pótlékot, szüneteltetik a folyósítását.

Vannak kivételek

A szülőnek joga kérvényezni azt, hogy a gyermeknek ne kelljen óvodába járnia, azonban ezzel a az óvodavezetőnek és a védőnőnek is egyet kell értenie. Nincsen rendeletileg meghatározott felmentési kritériumrendszer, minden esetben az adott helyzetben a gyerek fejlődését és szociális hátterét szem előtt tartva dönt az illetékes jegyző.

Penzcentrum.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter