Megjelent: 15 éve

Csődöktől tartanak a szállodavezetők

A DLA Piper nemzetközi jogi tanácsadó iroda által készített legújabb felmérés szerint az európai szállodaipar vezető beosztású szakemberei meglehetősen pesszimistán ítélik meg az iparág rövid távú kilátásait.

A 261 megkérdezett vezérigazgató, pénzügyi igazgató és ügyvezető igazgató mintegy 80 százaléka várja azt, hogy csődök lesznek a kontinens hoteliparában az elkövetkező egy évben.

A DLA Piper Jelentés az Európai Szállodaipar 2009. Évi Kilátásairól című kiadványa (2009 Europe Hospitality Outlook Survey) az Egyesült Államok piacán végzett hasonló felmérést követően készült el, és a mérések tanúsága szerint az európai iparági menedzserek pesszimistábban ítélik meg saját iparáguk kilátásait tengerentúli társaiknál.

Az összes megkérdezett 84 százaléka látja negatívnak az iparág kilátásait ez elkövetkező 12 hónapra, és többségük (52 százalék) csak 2011-re várja a szállodaipar talpra állását, míg 39 százalék az, aki szerint már 2010-ben megtörténhet a kilábalás. Összehasonlításképpen, az amerikai hotelvezetők 59 százaléka már 2010-re várja az iparág fellendülését. Ugyanakkor az eredményeket feltehetőleg befolyásolhatta, hogy az USA felmérés egy hónappal korábban zárult, mint az európai, és a nemzetközi hangulat romlott ennyit ez idő alatt.

Az európai felmérés szerint a pesszimizmus legfőbb okai a forráshiány a piacon, mind a tőke, mind a hitelek tekintetében (43 százalék), valamint az európai gazdaság rossz helyzete (33 százalék).

Ugyanakkor a felmérés több pozitív megállapítást is tesz a szállodaipar jelenlegi lehetőségeit illetően, miszerint a jelen helyzet kedvező alkalmat nyújthat a vásárlásokra, új befektetésekre. A megkérdezettek 82 százaléka szerint a tőkeerős befektetőknek már most is kiváló lehetőségekkel kecsegtet a piac, és főleg az alacsonyabb árkategóriájú (budget, economy osztályú) szállodákat tekintik vonzó célpontnak. A többség (71 százalék) a környezetbarát hotelek fejlesztésébe való befektetést is hosszú távú trendnek véli.

Némi kettősség, illetve bizonytalanság is érződik mindazonáltal a jelenlegi helyzet megítélését illetően, hiszen míg több mint 80 százalék szerint jó vételi lehetőségek vannak már most is a piacon, az általános fellendülést csak 2011-re várják, mi több, 81 százalék szerint a hoteleszközök értéke tovább fog csökkeni a következő évben. Ez arra utal, hogy 2009 hátralévő részében adódhatnak még a mostaninál is jobb vételi lehetőségek.

Karen Friebe, a DLA Piper szállodaipari- és rekreációs tevékenységeket átfogó csoportjának vezetője, több tanácsot is megfogalmaz az iparági szereplőknek arra, hogy miként javíthatják esélyeiket a jelenlegi válság túlélésére. "A működési költségek csökkentése és a vállalati struktúra optimalizálása egy biztos lépés a jó irányba, de ajánlott a beszállítói láncot érintő szerződések teljes auditja is, megakadályozandó hogy meglepetések érjenek minket erről az oldalról."
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek