Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Csődvédelmet kért a Bakony Művek

Kétmilliárd forintos kötelezettsége miatt nemrég csődvédelmet kért a Bakony Művek Autóalkatrész-gyártó Zrt. A cég az elmúlt években több milliárd forintot költött különböző beruházásokra, számításai azonban nem váltak be - írja a Napi Gazdaság.

A közel hetvenéves társaságnak mára csupán egyetlen leánya maradt, többi érdekeltsége tartozásai fejében már új tulajdonosokhoz került. Február 20-án a hitelezői választmány fizetési moratóriumot adott a cégnek, ezért már nincs akadálya annak, hogy a csődeljárás jogerőre emelkedjen.

Az egykor több mint hatezer dolgozót foglalkoztató Bakony Művek az évtized elején - döntően hitelből - jelentős beruházások megvalósításába kezdett. Veszprémben különböző fejlesztésekre több mint 3,5 milliárd forintot költöttek, Hajdúnánáson pedig mintegy 1,5 milliárd forintos költséggel az Electroluxnak termelő hűtőgépalkatrész-gyárat építettek. Az elképzelések azonban nem valósultak meg maradéktalanul. Az egyre veszteségesebben működő Bakony új összetételű vezetése még 2005-ben átfogó szerkezetátalakítási programba kezdett. Ebben az időben a társaság kötelezettségei meghaladták a 10 milliárd forintot, és egyre súlyosabb likviditási gondokkal küzdött. Egy reorganizációs program keretében megváltak a hűtőgépalkatrész üzletágtól, a hagyományos tevékenységeket pedig önálló cégekbe szervezték.

A többek között a Suzukit és az Opelt is kiszolgáló Bakony Ablaktörlő-rendszerek Kft. 150, a Bakony Préstechnika Kft. 450, a Pelso Szerszámkészítő Kft. pedig 70 dolgozót foglalkoztatva kezdte meg a munkát tavaly tavasszal. Nyár végén azután úgy döntöttek, mindhárom társaságot megpróbálják eladni, az anyacéget pedig csak vagyonkezeléssel foglalkozó holdinggá szervezik, majd megszüntetik. Ám ez az elképzelés sem valósult meg. Mindemellett nem kizárt, hogy a Bakony csődeljárásából végül felszámolás lesz - olvasható a Napi Gazdaságban.

Follow hrportal_hu on Twitter