Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Csökkent a munkanélküliek száma Észak-Magyarországon

Két százalékot meghaladóan, csaknem háromezerrel csökkent márciusban a regisztrált munkanélküliek száma az észak-magyarországi régió megyéiben az előző hónaphoz képest - közölte a regionális munkaügyi központ kedden.

images

A Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyék alkotta régióban a nyilvántartott állástalanok száma 119,4 ezer volt, aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 23,6 százalék, fél százalékponttal alacsonyabb, mint februárban, de 2,2 százalékponttal magasabb, mint tavaly márciusban, és jelentősen meghaladta az országos 14,8 százalékos arányt.

Az összes álláskereső 53 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezik. A munkaügyi szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a gazdasági-pénzügyi válság hatványozottabban érintette a szakképzett munkaerő által betöltött munkahelyeket.

Jelentősen, mintegy 39 százalékkal nőtt a diplomás álláskeresők száma is.

A régió három megyéjében több mint 8,3 ezer új álláshelyet jelentettek márciusban be a munkáltatók, ez a szám négyezerrel haladta meg a februárit és majd' kétezerrel a tavaly márciusit. Az üres álláshelyek 85 százaléka valamilyen támogatási formához kötött volt, és zömmel segédmunkásokat kerestek a munkaadók.

A szakképzettek közül főleg a kereskedelmi végzettségűek, illetve kőművesek, lakatosok találhattak maguknak munkát, de irodai adminisztrátorokat is kerestek.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter