Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Dávid Ibolya: Ezermilliárd forintos megtakarítás szükséges

A költségvetésben 1.000-1.100 milliárd forintos megtakarítást kell elérni a válság leküzdése érdekében, amelyből az azonnal bevezethető intézkedések 500 milliárdot jelenthetnek - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke kedden délelőtt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén.

Az egyéves válságkezelő program keretében a 13. havi nyugdíj egy éves felfüggesztése, a nyugdíjak 2008. évi szinten tartása, a közszféra béreinek nominális, 2008 évi szinten tartása és a bónuszok és jutalmak idei eltörlése 500 milliárd forintos megtakarítást hozhat - mondta Dávid Ibolya.

Az MDF elnöke javasolta, hogy a versenyszférában is kössenek megállapodást a munkaadók és a munkavállalók a bérek befagyasztásáról, valamint önmérsékletre kérte a pénz és tőkepiac szereplőit a bónuszok és jutalmak kifizetésekor.
A vállalkozásoknak adott vissza nem térítendő támogatások felfüggesztését, annak átalakítását hiteltámogatássá vagy állami garanciává is a szükséges lépésekhez sorolta Dávid Ibolya.

"Ha a politikusok nem képesek megalkotni a válságkezelő programot Magyarországon, akkor majd a Nemzetközi Valutaalap fogja diktálni a lépéseket" - fogalmazott az MDF elnöke.
Nominális bérbefagyasztás 2008-as szinten, az Európai Unió forrásaihoz való hozzájutás egyszerűsítése és az ERM-2 rendszerhez való csatlakozás, az MGYOSZ javaslatainak három legfontosabb válságkezelő lépése - mondta Futó Péter, az MGYOSZ elnöke. Az ERM-2 rendszer tagjai ugyanis az Európai Központi Bank ernyője alá kerülnek, ami gyakorlatilag védelmet jelent - tette hozzá.

A válságkezelést követő kilábalás időszakában a reálbérek megőrzését lehet megcélozni, és elő kell készíteni az élőmunka terhek csökkentését elősegítő adóreformot - sorolta az MGYOSZ távolabbi programját az elnök.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter