Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Decemberben meglesz a szakszervezeti fúzió

A három nagy szakszervezeti szövetség által létrehozandó konföderációnak még keresik a nevét, de az már tudható, hogy az egyesülést kimondó kongresszus december elején lesz.

December első hetében tartják az egyesülést kimondó kongresszust a fúzióra készülő szakszervezeti szövetségek - jelentette be Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke sajtótájékoztatón Nyíregyházán kedden.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) egyesülésével egy erős, a munkaügyi kérdésekben megkerülhetetlen, a munkavállalók érdekeit hatékonyan képviselő érdekvédelmi szervezet jön létre.

Az új szakszervezeti konföderáció nevére kedden belső internetes szavazást indítottak. Az e-mail-ben voksoló szakszervezeti tagok és tisztségviselők négy név közül választhatnak október 25-ig.

A szavazás eredményét október 26-án reggel hozzák nyilvánosságra. Pataky Péter a négy lehetséges nevet nem ismertette, úgy fogalmazott: belső ügynek tekintik a névválasztást.

Elmondta továbbá, hogy a létrejövő szakszervezeti szövetség a fúzióra lépő MSZOSZ, az ASZSZ és a SZEF jogutódja lesz. Az alapítók között ott lesz a három szövetséghez tartozó jelenlegi 63 tagszervezet, mintegy negyedmilliós aktív tagsággal. Továbbá közéjük tartoznak majd a jelenleg inaktív munkavállalók, valamint a nyugdíjasok és a tanulók is.

Az új szakszervezeti szövetség a versenyszféra és a közszféra jelentős részét tömöríti majd, és belső szolidaritásra épül - tette hozzá.

Kifejtette: az egyesülés célja, hogy a szakszervezeteket ne lehessen megosztani úgy mint eddig.

"Ne lehessen, hol a versenyszférában, hol pedig a közszférában dolgozóknak kedveskedni egy-egy döntéssel a másik kárára" - hangoztatta.

Pataky Péter szerint a fúzióra lépő szakszervezetek erőforrásaikat is egyesítik, "a szellemi és az anyagi vagyont is jobban hasznosítják majd céljaik elérésében".

Az MSZOSZ elnökének tájékoztatása szerint az egységes szakszervezeti konföderáció a bírósági bejegyzés után 2014 elejétől jogilag is megkezdheti tevékenységét.

A várható struktúrával kapcsolatban Pataky Péter arról szólt, hogy vezető testületet, elnököt és két elnökhelyettest választanak majd az irányításra, és a 63 tagszervezet között erős szakmai középszintű együttműködés kialakítása a céljuk.
  • 2021.10.21Delta variáns - félelmek, hiedelmek, veszélyek... Mit kell tudni a harmadik oltásról? Dr. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház OHI Infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Tavaszi rendezvénysorozatunk során előadásában a Covid19 járványról, a vírus terjedéséről és a megelőzésről beszélt. Mostani előadásában a DELTA variáns okozta vélt és valós félelmekről, veszélyekről, a következő időszakra előrelátható helyzetről és a harmadik oltás kapcsán felmerülő bizonytalanságokról beszél. Részletek Jegyek
  • 2021.10.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ingyenes pályázatíró tréning indult

Az első tréningre péntekig lehet jelentkezni - ismertette a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Teljes cikk

Zala megyében robbant be legjobban az álláshirdetések száma

A meghirdetett állásokra érkezett pályázatok száma a 2019-es adatokhoz képest országos átlagban 3,3 százalékkal nőtt. Teljes cikk

Alkotmánybíróság: adható többletjog az oltottaknak

Az Ab megállapította, hogy az alaptörvény alapján veszélyhelyzet idején egyes alapvető jogok gyakorlása felfüggeszthető vagy az alaptörvényben... Teljes cikk