Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Eddig csak a kata váltotta be a reményeket

Pozitívan nyilatkoztak a tavaly december elején megkeresett vállalkozások a két új adónemmel, a kisvállalati adóval (kiva), illetve a kisadózó vállalkozások tételes adózásával (kata) kapcsolatban, de eddig csak a kata váltotta be a hozzá fűzött reményeket - derül ki a K&H Bank és a GfK Magyarország kutatásából.

A K&H 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjét kérdezte arról, mennyire tájékozottak a 2013-as adócsomag őket érintő változásairól, és azok előre láthatón milyen hatással lesznek vállalkozásuk helyzetére.

A vállalkozások a két új adónemmel kapcsolatban voltak leginkább bizakodók: a kiváról minden negyedik, míg a katáról minden hetedik vállalkozás gondolta úgy, hogy pozitívan befolyásolja cégüket. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, a kata beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen több mint 50 ezren választották ezt az adózási formát, míg a kivát csupán néhány ezer vállalkozás választotta.

Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője szerint ennek oka feltehetően az lehet, hogy még december végén sem volt minden részlet ismert, így a vállalkozások inkább maradtak az eddig alkalmazott adózási szokásoknál.

A megkérdezett kkv-vezetők jelentős része vélte úgy, hogy a 2013. évi adómódosításoknak nem lesznek különösebb hatásai a cég működésére. A többség jól informált volt a fordított áfa-fizetéssel kapcsolatban, és legtöbben hallottak a pénztárgépeket az adóhatóság számítógépeivel összekötő szabályozásról is.

A népegészségügyi termékadó módosítását, amely szerint ezentúl a NAV látja majd el az ezzel kapcsolatos feladatokat, a megkérdezett cégvezetők kevesebb, mint fele ismeri, és legkevésbé a szabad vállalkozási zónák kijelöléséről tájékozottak a vállalkozások. A helyi iparűzési adó módosításához a legnegatívabb a kkv vezetők hozzáállása, minden ötödik megkérdezett kifejezetten negatívan értékelte a hipa módosítását.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk