Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Eddig csaknem 50 ezer fiatal váltott ki Start kártyát

Eddig csaknem 50 ezer fiatal váltott ki Start kártyát 2005 ősze óta, az érvényes kártyák száma 47.073, ebből 12.784-et Budapesten váltottak ki, az érvényes kártyával rendelkezők közül 14.975 felsőfokú végzettségű - közölte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A kártyát érdemes akkor kiváltani, amikor munkalehetőség adódik, mert a kártya érvényessége két év alatt abban az esetben is lejár, ha az adott fiatal nem vette igénybe a kártya által nyújtott kedvezményt. Az érvényességnél figyelembe kell venni azt is, hogy a kártyát a 25 évnél, felsőfokú végzettségnél a 30 évnél fiatalabbak használhatják.

A kártyával rendelkező fiatal munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók az első évben a bruttó munkabér szerinti 15, a második évében 25 százalékos mértékkel teljesíthetik a társadalombiztosítási és a munkáltatói járulékot, mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alól. A kedvezményt a minimálbér másfélszereséig, felsőfokú végzettségűeknél annak kétszereséig érvényesíthetik a munkáltatók. A kedvezmény egymást követően több munkáltatónál is igénybe vehető.

A kártyát az adóhatóság állítja ki. Ezen az adóazonosító jel, a pályakezdő neve, személyes adatai, a kiállítás és az érvényesség ideje szerepel.

Közben az Országgyűlés elfogadta a Start kártya további társadalmi csoportokra történő kiterjesztésére vonatkozó törvényt. Ezek szerint a második félévtől hasonló kedvezményt vehetnek majd igénybe azok a munkáltatók is akik ápolási díj után, vagy a különféle gyermekgondozási juttatásokat követően, vagy a gyermekgondozási díjjal egy időben vállalják a foglalkoztatást, illetve 50 év feletti, vagy legfeljebb alapfokú végzettségű tartósan regisztrált álláskeresőt vesznek fel.

Ezek a személyek a Start kártya helyett Start Plusz, illetve Start Extra kártyát válthatnak ki. Ezek a kártyák is két évig érvényesek, valamint egymást követően ugyancsak több munkáltatónál lehet igénybe venni a kedvezményt. A Start Plusz kártya tulajdonosát foglalkoztatónak a két év alatt a munkáltatói és társadalombiztosítási járulékok helyett az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos járulékot kell fizetni és nem kell megfizetni a tételes egészségügyi hozzájárulást. Ez ugyanaz mint a Start kártyánál, a változás annyi, hogy a
Start Plusz kártya tulajdonosai egységesen a minimálbér kétszeresét jelentő keresetig vehetik igénybe a kedvezményt. A Start kártyánál alapesetben a minimálbér másfélszereséig számolható el a járulékkedvezmény, csak felsőfokú végzettségűeknél lehet elszámolni annak kétszereséig.

A Start Extra kártya viszont a Start kártyánál jóval nagyobb kedvezményt ad. Ennek indoka, hogy a Start Extra kártya jogosultjainak jóval nehezebb elhelyezkedni. Az első évben a munkáltatói és társadalombiztosítási járulékok helyett egyáltalán nem kell járulékot fizetni, a második évben is csak 15 százalékot. A kártyával rendelkező foglalkoztatója ezen kívül két évig ugyancsak mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás fizetése alól.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter