Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Egészségpolitikai kerekasztal létrehozását kezdeményezi a SZEF

Egészségpolitikai kerekasztal létrehozását kezdeményezi a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) - derül ki a szervezet nyilatkozatából.

A fórum értetlenségét fejezi ki amiatt, hogy a versenyképesség, a nyugdíjrendszer és az oktatás stratégiájáról meghirdetett kerekasztal-tárgyalások sorából kimaradt az egészségpolitika, ezért kezdeményezik, hogy az egészségpolitika is kapjon önálló fórumot a kerekasztalok sorában - olvasható a nyilatkozatban.

A SZEF felhívja a kormányt és az egészségügy irányítóit, hogy haladéktalanul vegyék komolyan az eddig bejelentett változtatásokkal kapcsolatos kritikai észrevételeket, ismerjék el a hibás lépéseket, tegyenek korrekciós intézkedéseket, és a döntési folyamatba vonják be a szakmai és az érdekképviseleti szervezeteket - áll a dokumentumban.

A nyilatkozatban a SZEF határozottan kiáll a szolidaritás elvét és gyakorlatát érvényesítő, modern feltételrendszerrel és struktúrával rendelkező, valódi biztosítóként működő, a befizetés és a felhasználás tekintetében szigorú társadalmi ellenőrzés alatt álló egységes társadalombiztosítás fenntartása mellett.

A magánbiztosítóknak a SZEF álláspontja szerint a kiegészítő, az általános biztosítási körben nem finanszírozható szolgáltatásokban lehet fontos szerepük. Arra is felhívja az egészségügyi, valamint a munkaügyi kormányzat és az intézményfenntartó önkormányzatok figyelmét a SZEF, hogy az érintett szakszervezetekkel együttműködve, és velük egyetértésben haladéktalanul dolgozzanak ki tervet az intézkedések nyomán felszabaduló munkaerő mihamarabbi elhelyezkedésének segítésére.

Szabó Endre, a SZEF elnöke és az ügyvivő testület által jegyzett nyilatkozatot megküldték a kormányfőnek és az egészségügyi, valamint a munkaügyi tárca vezetőjének is - közölték.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter