Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Egészségügyi dolgozók tüntettek Nyíregyházán

Elmaradt kereset-kiegészítésükért, valamint az egészségügy szektorsemleges finanszírozásáért demonstrált a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Nonprofit Zrt. mintegy kétszáz dolgozója pénteken Nyíregyházán.

A megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmény dolgozói azt sérelmezik, hogy nem kapták meg a kétszer 49 ezer forintos juttatást, mivel - a kormány döntése értelmében - ez csak a közfinanszírozott feladatokat ellátó, költségvetési szerveknél dolgozó munkavállalókat illeti meg.

Kántor Katalin, a tüntetést szervező Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi csúcstitkára az MTI-nek elmondta, hogy a holdinggá történő átszervezés miatt a dolgozók ugyan kikerültek a közintézményi finanszírozás alól, ettől függetlenül azonban ugyanazt a munkát végzik el, amit a közalkalmazottak. Igazságtalannak tartjuk, hogy éppen a nem közalkalmazott egészségügyi dolgozók azok, akik nem kapják meg ezt a kereset-kiegészítést - tette hozzá.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke az MTI-nek azt mondta: a kormány tudatosan - jogszabály segítségével - hátrányosan különbözteti meg a pénzkivonások miatt amúgy is drasztikusan átalakulni kényszerült egészségügyi intézményeket. Közlése szerint elfogadhatatlan az is, hogy az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság a kormánnyal folytatott tárgyalásokon nem küzdött az önhibájukon kívül kiszervezett munkavállalókért, ráadásul kihagyták őket a tárgyalásokból.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke a demonstráción elmondta, hogy a térségi helyhatóság az Alkotmánybírósághoz fordult a kereset-kiegészítésüket elvesztő kórházi dolgozók érdekében, akiknek kiesett juttatását a holding összességében 200 millió forintos összeggel próbálja kompenzálni.

Az eseményen részt vett Kiss Zoltán, a megyei egészségügyi holding vezérigazgatója és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is. Az érdekvédő beszédében hangsúlyozta, hogy a demonstrálók számíthatnak a Liga-dolgozók szolidaritására.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk