Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Egészségügyi dolgozók tüntettek Nyíregyházán

Elmaradt kereset-kiegészítésükért, valamint az egészségügy szektorsemleges finanszírozásáért demonstrált a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Nonprofit Zrt. mintegy kétszáz dolgozója pénteken Nyíregyházán.

A megyei önkormányzat fenntartásában működő intézmény dolgozói azt sérelmezik, hogy nem kapták meg a kétszer 49 ezer forintos juttatást, mivel - a kormány döntése értelmében - ez csak a közfinanszírozott feladatokat ellátó, költségvetési szerveknél dolgozó munkavállalókat illeti meg.

Kántor Katalin, a tüntetést szervező Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) helyi csúcstitkára az MTI-nek elmondta, hogy a holdinggá történő átszervezés miatt a dolgozók ugyan kikerültek a közintézményi finanszírozás alól, ettől függetlenül azonban ugyanazt a munkát végzik el, amit a közalkalmazottak. Igazságtalannak tartjuk, hogy éppen a nem közalkalmazott egészségügyi dolgozók azok, akik nem kapják meg ezt a kereset-kiegészítést - tette hozzá.

Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke az MTI-nek azt mondta: a kormány tudatosan - jogszabály segítségével - hátrányosan különbözteti meg a pénzkivonások miatt amúgy is drasztikusan átalakulni kényszerült egészségügyi intézményeket. Közlése szerint elfogadhatatlan az is, hogy az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság a kormánnyal folytatott tárgyalásokon nem küzdött az önhibájukon kívül kiszervezett munkavállalókért, ráadásul kihagyták őket a tárgyalásokból.

Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke a demonstráción elmondta, hogy a térségi helyhatóság az Alkotmánybírósághoz fordult a kereset-kiegészítésüket elvesztő kórházi dolgozók érdekében, akiknek kiesett juttatását a holding összességében 200 millió forintos összeggel próbálja kompenzálni.

Az eseményen részt vett Kiss Zoltán, a megyei egészségügyi holding vezérigazgatója és Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke is. Az érdekvédő beszédében hangsúlyozta, hogy a demonstrálók számíthatnak a Liga-dolgozók szolidaritására.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter