Megjelent: 9 éve

Egymillióan hagyták az utolsó pillanatra az adóbevallást

A határidőt megelőző napokban közel 1 millió adóbevallás érkezik a különböző csatornákon (elektronikusan, papíron), amelyek befogadása, rendszerszerű ellenőrzése fokozott informatikai terheléssel jár – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

Hónapokig eltarthat az adóbevallások feldolgozása, így csak nyár végén, vagy szeptemberben lehet majd tudni majd tudni pontos adatokat. 2012-ben a határidőn túl benyújtott szja bevallások száma 694 081, míg 2011-ben 656 564 volt. A NAV adatai szerint 2011-ben az adózók 17,8 százaléka, míg a 2012-ben az adózók 16,5 százaléka a határidőn túl tett eleget adóbevallási kötelezettségének, mely jellemzően egy-két nap késedelemből adódnak.

Idén már január hatodika óta elérhetőek voltak a nyomtatványok, mégis közel egymillióan hagyták az utolsó napokra a kitöltést. A Világgazdaság úgy tudja, az utolsó napokban a NAV rendszere túlterhelt volt, ezért előfordult, hogy nem lehetett letölteni a nyomtatványokat.

A magánszemély adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha kötelezettségét a bevallási határidőt követően, de az állami adóhatóság felszólítása előtt teljesíti. A NAV a bírság kiszabásánál mérlegeli a körülményeket.

Világgazdaság Online
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek