Megjelent: 6 éve

Elbocsátás és bércsökkenés a vasárnapi nyugalom ára

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a nemzetgazdasági tárcánál az üzletek vasárnapi nyitva tartásában érintett felek. Eközben az egyik munkavállalókat képviselő szakszervezet aláírásgyűjtésbe kezdett a hét végi szünnap ellen. Törvényjavaslat még nincs, ha azonban lesz, 15-20 ezer ember készülhet elbocsátásra és ugyanennyien bércsökkenésre.

images

Aláírásgyűjtést indított a Tesco üzleteiben a hipermarketlánc munkavállalóit képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a vasárnapi zárva tartás ellen - értesült a Magyar Nemzet. A KASZ szerint a kormány összehangolt támadást intéz a kereskedelmi láncok ellen, ami veszélybe sodorja az ott dolgozók létbiztonságát.

Sáling József, a szervezet elnöke nemrégiben még valótlannak nevezte azokat a híreket, amelyek többezres elbocsátásokról szólnak, mivel szavai szerint akkora létszámhiány van a kereskedelemben, hogy a boltok nemhogy elküldeni, de felvenni sem tudnak alkalmazottakat.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn bejelentette, a cél az, hogy egyetlen munkavállalót se lehessen dolgoztatni a hét utolsó napján, kivéve a saját kisboltjukban dolgozókat. A boltok működésének korlátozását néhány feltétellel és módosítással szavazhatja meg a kormány, így például advent idején a jövőben is nyitva lehetnek az áruházak, ekkor azonban legalább 50 százalékos bérpótlék illetné a pult mögött álló alkalmazottakat.

Azonban nincs még törvényjavaslat, a vásárlók és a boltosok is kénytelenek megint teljes bizonytalanságban kivárni, hogy tulajdonképpen mi lehet a mesterterv végül - írja az Index.

A portál szerint egyszerű a képlet: kevesebb munkához kevesebb ember szükséges. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségét (MBSZ) idézi a portál, amely szerint ha 12-14 százalékkal csökken a munkaidőalap, akkor ha mindenki ugyanennyivel csökkentené szükséges munkavállalók számát is, akkor az nagyságrendileg 15-20 ezer elbocsátott embert, és még egyszer ennyinek csökkenhetne a fizetése - részmunkaidőt vagy 3-4 napos munkahetet kaphatnak egy időre sokan. Az is valószínű, hogy munkaadók egy része inkább megpróbál várni egy-két évet, hátha elmúlik ez az őrület, és ha minden tárgyalás kudarcba fullad.

Magyar Nemzet/Index
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter