Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Elbocsátások az Operaházban: tiltakoznak az énekesek

A Magyar Operaénekesek egyesület hétfőn közleményben tiltakozott a dalszínházban várható elbocsátások, a létszámleépítés ellen. Szilárd meggyőződésük - írták, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie.

A közleményt azután fogalmazták meg, miután a sajtóból értesültek arról, hogy a színház jelenlegi megbízott vezetése létszámleépítésre készül: hamarosan közalkalmazotti jogviszonyban dolgozó operaénekeseket szándékozik elbocsátani.

Hétfőn reggel a magánénekesek értekezletet tartottak, amelyen az Operaház vezetősége nem volt jelen, csupán a dalszínház szakszervezetének elnöke vett részt a megbeszélésen. Az egyesület elnöksége azt közölte az MTI-vel, elvárják, mielőtt a Magyar Állami Operaház vezetése a létszámot és a jelenlegi struktúrát érintő, visszafordíthatatlan lépésekre szánja el magát, ne a sajtó útján üzengessen, hanem a korábban megígért tényleges párbeszédet, illetve mielőbbi tárgyalásokat folytasson a Magyar Operaénekesek Egyesületével, és a Magyar Állami Operaház szakszervezetével.

A Magyar Állami Operaház 36 magánénekese, az utolsó énekesi társulat Magyarországon - hangsúlyozták. Megszüntetése az operaénekesi hívatást annullálja, azaz megsemmisíti. Következésképp értelmetlenné teszi a magyar énekes képzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a fővároson kívüli egyetemi zeneművészeti karokon.

Véleményük szerint a budapesti Operaház speciális helyet foglal el a magyar kulturális életben. A Magyar Állami Operaházat olyan országok operaházaihoz hasonlítani nem lehet, amely országokban több zenés színház működik, így a művészeknek számos lehetőségük van saját hazájukban színpadra lépni. Szilárd meggyőződésünk, hogy a Magyar Állami Operaháznak, mint a nemzeti operajátszás letéteményesének, társulati formában kell működnie.

A nyilvánosság figyelmét felhívják arra, hogy az elbocsátandók között magas szakmai díjakkal kitüntetett művészek vannak, több Kossuth-díjas. Nem hiszik - emelték ki -, hogy az ország, az Operaház gazdasági helyzetét néhány tucat művész jogos és méltó foglalkoztatása rontaná.

"E lépések ellen tiltakozunk és kijelentjük, hogy minden törvényes eszközt és lehetőséget meg fogunk ragadni, hogy megakadályozzuk az esztelen rombolást a magyar kulturális élet első számú nemzeti intézményében, a Magyar Állami Operaházban!" - fogalmaztak.


  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter