Megjelent: 11 éve

Elfogadhatatlan az öngondoskodás megadóztatása!

Az önkéntes pénztári szektor 21 százalékát tömörítő független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségeik elfogadhatatlannak tartják a kormány elképzelését, mely szerint a munkáltatói hozzájárulást 2010 januárjától külön adó sújtaná.

- Tagszervezeteink körében végzett felmérésünkre alapozva számításokat végeztünk. Ez alapján biztosak lehetünk abban, hogy a tervezett szigorítás esetleges hatályba lépésével a munkáltatók háromnegyed része felfüggesztené az önkéntes pénztárakba teljesített eddigi befizetést. Ez azt jelenti, hogy a szektor 150 milliárd forintra tehető éves bevétele jövőre 40 milliárdra zsugorodna. Számításaink szerint - abból kiindulva, hogy a munkáltatók a jelenlegi gazdasági helyzetben a jelenlegi kerettel gazdálkodnak - a tervezett szigorítás a költségvetés számára maximum 10 milliárd forint adóbevételt jelenthetne - áll a független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségek közös közleményében.

A közlemény szerint a kormánynak és a parlamentnek azt kell mérlegelnie, hogy megfizeti-e azt az árat, amely a néhány milliárdos költségvetési pluszbevétel 2,2 millió önkéntes pénztári tag és családjuk bizalmának elvesztésével jár.

A pénztártagok és Magyarország érdekeit szem előtt tartva azt javasolják, hogy a hosszú távú megtakarításon alapuló önkéntes pénztár kerüljön ki a cafeteria elemei közül. Meggyőződésük, hogy az öngondoskodás legnagyobb intézményének nincs helye a munkavállalókat megillető, bankjegyként funkcionáló kényelmi juttatások között.

A közlemény szerzői kérik, hogy a 2010. évre vonatkozó adótörvények tárgyalása során az önkéntes pénztárakra vonatkozó szabályokat a mai formában (nyugdíjpénztár esetében dolgozónként havi 30 ezer forint, egészségpénztár esetében havi 20 ezer forint) tartsák fenn.

- Mi, a pénztárak és szövetségek vezetői testületei úgy látjuk, hogy a hosszú távú öngondoskodást segítő önkéntes pénztár tagjaink számára azt a tartalékot biztosítja, amihez akár az elégtelen egészségügyi ellátás, akár a nyugdíj kiegészítése esetén biztonsággal lehet nyúlni. Az elmúlt másfél évtizedes tevékenységünk biztosíték arra, hogy a jövőben is maradéktalanul betöltsük a törvény preambulumában meghatározott legfontosabb küldetésünket, a mindenkori állami ellátások kiegészítését - áll a független és munkáltatói önkéntes pénztárak és szövetségek közös közleményében.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter