Elfoglalták a kormányhivatalt a szegedi egyetemisták"/>
Megjelent: 8 éve

Elfoglalták a kormányhivatalt a szegedi egyetemisták

Szeged megelőzte a fővárost a hallgatói tiltakozásokban. Hétfő délelőtt az ottani diákok elfoglalták a megyei kormányhivatalt.

Elfoglalta a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét a Szegedi Tudományegyetem három oktatója és negyven hallgatója, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái - közölte közleményében a szegedi egyetem hallgatói önkormányzata.

"A mintegy negyven aktivista a kormányablaknál - amit a kormány a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartás céljából hozott létre - magyarázatot követel a felsőoktatást romba döntő intézkedések okaiért" - írják. A hallgatók szerint az elfoglalt terület közforgalmú helynek minősül, s az aktivisták a mindennapi működést nem akadályozzák. A hallgatók összeláncolták magukat egy hosszú lánccal. Többüknél transzparensek láthatók többek között "10 480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak" felirattal.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (HaHa) pénteken kötött együttműködési megállapodást a sztrájkbizottság megalakításáról. A két hallgatói csoport elfogadhatatlannak tartja a múlt szerdai kormányülésen eldöntött keretszámokat, amelyek a HÖK és a HaHa szerint "ellehetetleníti a Szegedi Tudományegyetem jövőbeni működését".

A két szervezet egyetért abban, hogy az új felsőoktatási törvény hozta változások - hallgatói szerződés, részösztöndíj - valamint a jövő évre vonatkozó keretszámok a felsőoktatás és a fiatalok jövőjét veszélyeztetik.

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak elmondta, az elmúlt egy évben ötödére csökkent az államilag finanszírozott hallgatói létszám, Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyetemi képzés veszélybe került. Nem Magyarországon él az, aki nem látja, a felsőoktatás valamennyi szereplője kétségbe van esve - fogalmazott a hallgatói vezető, aki úgy látja, minden erkölcsileg vállalható eszközt igénybe kell venni érdekeik képviselete érdekében.

A következő napokban országszerte nagyon sok kisebb-nagyobb tiltakozó akció lesz, ha ezek nem érnek célt, a teljes felsőoktatást érintő sztrájk jöhet - mondta az elnök. Hozzátette: Magyarországon a diplomások aránya jóval az uniós átlag alatt van. Bécsben nyolcezer forintnak megfelelő regisztrációs díj fejében ingyen tanulhatnak a hallgatók. A kormány lépéseivel az érhető el, hogy a fiatalok tömegesen külföldre menjenek tanulni - fogalmazott Török Márk.

Délután négykor az ELTE-n lesz hallgatói fórum, szerdán pedig országos tiltakozó akciót szervez a HÖOK más diák- és oktatói szervezetekkel.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Idén is keresik a felelősségteljes munkáltatókat

A pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Teljes cikk

Akár Brüsszel engedélye nélkül is megemeli a postások bérét a magyar kormány

Mindenképp megkapják a béremelést a postai dolgozók. Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Kaotikus állapotra panaszkodik, petíciót indított a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete

A VPDSZ elnöke kilenc pontban fogalmazta meg a szakszervezet követeléseit. Teljes cikk