Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Ellenőrizhető a munkaviszony

Ehhez viszont újabb regisztráció szükséges. Az ügyfélkapu használatához szükséges regisztrációt a lakóhely vagy a tartózkodási hely szerinti okmányirodában intézhetik el.
A munkáltatóknak 2007. január elsejétől nem az EMMA, hanem az APEH részére kötelező bejelenteni - más adatokkal együtt - a munkaviszony létesítését illetve a munkavállaló kilépését. Így az újabb adatokat a kormányzati portálon érhetik el az érdeklődők. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapjáról közvetlenül is elérhető a kormányzati portál Taj-szolgáltatások menüpontja.

Az EMMA rendszerét 2004. május elsején hozta létre a munkaügyi tárca azzal a céllal, hogy itt valamennyi a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaviszony szerepeljen. Ennek alapján javult a munkaügyi ellenőrzések hatékonysága, mert a munkaügyi felügyelők elektronikus úton lekérdezhették, hogy az ellenőrzött munkáltatónál kik is valójában a bejelentett foglalkoztatottak. A munkavállalók is ellenőrizhették a kiváltott kódszám alapján, hogy a munkáltatójuk bejelentette-e foglalkoztatásukat.

Az adatbázis a 2004. május elseje előtti adatokat az Országos Nyugdíjbiztosítótól, illetve az Egészségbiztosítási Pénztártól vette át, majd a cégek együttműködésével ezeket az adatokat is ellenőrizték. A néhány év alatti több mint hat millió új bejelentést is folyamatosan ellenőrizték, egyebek között összevetették a céginformációs adatbázissal. Figyelték, hogy az adott cég létezik-e, és milyen változások adódtak.

A 2006 őszéig regisztrált 6,3 millió munkáltatói bejelentés közül például 2,9 millió vonatkozott új munkaviszony létesítésére, illetve adatmódosításra, 1,9 millió pedig kilépésre. A fennmaradó mennyiség olyan bejelentés volt, amelyekben, például határozott idejű munkaviszonyoknál, a munkáltató egyszerre jelentette a munkaviszony létesítését és a kilépést.

Az adatbázisnak az adatokat 2007. január elsejétől az APEH szolgáltatja, de az közvetlenül csak a munkaügyi ellenőrzésekhez használható. A munkaügyi és a pénzügyi tárca már régóta egyeztetést folytat arról, hogy az adatbázist miként hasznosíthatná napi munkájához a munkaügyi intézményrendszer, illetve a munkaügyi statisztika. Segítségével ugyanis pontos adatokat lehetne kapni a foglalkoztatottakról ágazatonként, szakmánként, területenként.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter