Megjelent: 14 éve

Ellenzik a szakszervezetek az új adócsomag-tervezetet

Elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek az adószakértők adómódosítási javaslatait. Ezek hátrányosan érintenék az alacsony keresetűeket.

Az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők határozottan elutasították az áfa és a egészségügyi hozzájárulás (eho) emelésére, a különadó eltörlésére és az egységes 20 százalékos szja-ra vonatkozó adótanácsadói elképzelést. A KPMG, a PricewaterhouseCoopers, az Ernst and Young és a Deloitte szakemberei által kidolgozott javaslat szerint - egyebek között - 23 százalékra nőne az áfa kulcsa, 8000 forintra az eho, 15 milliós éves jövedelemig 20, azon felül 30 százalék lenne az szja, megszűnne a különadó és az önkormányzati reformmal egy időben az iparűzési adó.

A javaslatot támogatja a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága is. Borsik János, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) elnöke kifejtette, hogy egyetértenek azzal, hogy az élőmunka terheit csökkenteni kell, "de nem így". Az adótanácsadók javaslata szerinte tovább növelné a jövedelmi különbségeket, hátrányos lenne a munkavállalók többségének, de nem kedvezne a mikro- és kisvállalkozásoknak sem.

Különösen az eho megemelését tartotta aggályosnak ebből a szempontból. Borsik János visszautasította a javaslatokat támogató négy nagy vállalkozói érdekképviselet elmúlt hónapokban tapasztalt "agresszív fellépését", amivel megpróbálják olyan irányba befolyásolni a kormányt, hogy a saját érdekeiknek megfelelő változások léphessenek életbe. "Az adóváltozás nem lehet a tőkeerős cégek spekulációs eszköze" - tette hozzá. Az Autonómok ellenzik a szolidaritási célú különadó eltörlését, illetve az adójóváírás megszüntetését is.

Hasonló a véleménye a Liga Szakszervezeteknek is, szerintük a szolidaritási adó eltörlése nem a szociális érdekeket, hanem a nagytőkét szolgálná. A Liga azt szorgalmazza, hogy a kormány a "munkavállalókat érintő intézkedésekről folytasson érdemi tárgyalásokat a szociális partnerekkel, és ne hozzon létre saját kedvezményezett köréből különböző pszeudo-érdekegyeztető fórumokat, tetteinek marketing célú igazolására". Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a javaslatok többsége rontaná az alacsony keresetűek nettó jövedelempozícióját, így ezek elfogadhatatlanok a szakszervezeti szövetség részére.

Ide sorolta például az adójóváírás megszüntetését, illetve az eho növelését. Meglepőnek nevezte ezt az elképzelést annak tükrében, hogy "korábban a munkáltatók is szükségesnek tartották az eho megszüntetését". A munkabért terhelő járulékok csökkentése önmagában nem elegendő a foglalkoztatás bővítéséhez - hívta fel a figyelmet az érdekképviseleti vezető, hozzátéve, hogy csak olyan adó- és járulékváltozásokat támogatnak, amelyek a munkavállalók pozícióit is javítják. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) mindezek mellett az áfa emelését is elutasítja, amely véleményük szerint ismét az alacsony keresetűeket sújtja elsősorban.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter