Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Előnyös lehet a cégeknek, ha dolgozóik vállalják eltérő szexuális identitásukat

Előnyös lehet a vállalatoknak, cégeknek, ha nem heteroszexuális munkavállalóik vállalják szexuális identitásukat - mondta Greg Dorey budapesti brit nagykövet a második magyar LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) üzleti és emberi jogi konferencián csütörtökön.

"A sokszínűség melletti elkötelezettség nem csak erkölcsileg helyes, (...) a diverzitás fontosságának felismerése komoly versenyelőnyhöz juttathat vállalatokat és egész társadalmakat, mivel óriási gazdasági lehetőséget rejt magában" - mondta el Greg Dorey budapesti brit nagykövet a konferenciát bevezető előadásában.

A tanácskozást, amelynek a budapesti brit nagykövetség adott otthont, videoüzenetben köszöntötte két európai parlamenti (EP) képviselő. A zöldeket képviselő osztrák Ulrike Lunacek hangsúlyozta, mennyire fontos a vállalatok vezetőinek biztatása, hogy LMBT munkatársaik felvállalják szexuális irányultságukat, mert "a rejtőzködésnek magas az ára". Göncz Kinga szocialista EP-képviselő pedig arról beszélt: azok az üzleti vezetők, akik példát adnak azzal, hogy befogadóbbá teszik cégüket, sokat nyernek maguk is, mivel munkatársaik "ki tudják teljesíteni saját tehetségüket".

James Hickson, a Morgan Stanley tanácsadó cég magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyarországi IBM vállalat tapasztalataira támaszkodva nemrég LMBT munkacsoportot alapítottak, s ez kedvezően hatott a csoporthoz csatlakozó munkatársakra.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója azt hangsúlyozta, hogy "egyszerűen jogegyenlőségi kérdésről van szó" a melegek esetében is. Szervezetük évek óta tartó diszkriminációs kampányának kiemelt témái között szerepelnek a romák és az LMBT emberek.

Dombos Tamás, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa a 2010-es magyarországi LMBT-kutatás eredményeit ismertetve elmondta: a nagyjából 2000, az érintettek által kitöltött kérdőívből kiderült, hogy munkahelyi diszkrimináció a válaszadók 13 százalékát érte. A melegek 17 százaléka vállalta nyíltan munkahelyén munkatársai előtt szexuális irányultságát, részben pedig 32 százalékuk. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy le kell számolni a magánügy "mítoszával", mivel a magánéletet érintő kérdések sok témában napi szinten kerülnek elő a munkahelyi, munkatársak közötti beszélgetéseken.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ennyit fizetnek egy utcaseprőnek az V. kerületben

Hirdetésben keres járdatakarítókat a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. Teljes cikk

Egy felmérés szerint Európában a magyarok a legkevésbé eladósodottak a jövedelmükhöz képest

Hitelszabadság szempontjából hazánk az első helyen áll Európában az Intrum felmérése alapján. Teljes cikk

Karácsony Gergely is megszólalt a lehetséges BKV-sztrájk kapcsán

A főpolgármester szerint a 15 százalékos béremelést nem fogják tudni megadni a BKV-dolgozóknak, de szerinte nem lesz sztrájk. Teljes cikk