Elterjedhet a gyermekmunka Magyarországon "/>
Megjelent: 8 éve

Elterjedhet a gyermekmunka Magyarországon

Világszerte tiltják, mégis minden hatodik gyermek dolgozik. Magyarországon is elterjedhet.

A világon több mint 200 millió 5-17 év közötti gyermek dolgozik rendszeresen, nyolcmillió rabszolgaként. A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység; a megélhetésért munkára kényszerített gyermekek legtöbbje éhbérért dolgozik, iskolába nem jár. Közülük több mint 100 millióan veszélyes munkát végeznek.

Gyermekek életveszélyben

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) tavalyi jelentéséből az derült ki, hogy az 5-17 éves korosztályban csökkent, a 15-17 évesek között nőtt a veszélyes munkát végzők száma, a gyermekmunka legrosszabb formáinak felszámolására irányuló erőfeszítések lelassultak. Az ILO rendkívül aggasztónak tartja a válság hatását a gyermekekre. A veszélyes munka jellemzőbb a mezőgazdaságban, ezen belül többek között a halászatban, a fakitermelésben és az állattenyésztésben.

Elterjedhet a gyermekmunka Magyarországon

Az UNICEF magyar bizottságának elnöke már korábban azt mondta, hogy Magyarországon is elterjedhet a gyermekmunka. Ennek egyszerre oka és következménye a szegénység. Takács István megkérdőjelezte, hogy a gyermek érdekét szolgálná a tankötelezettség leszállítása.

Az UNICEF Kutatási Központja a minap közzétett egy sokkoló jelentést a gyermeknélkülözésről. Abból kiderült, hogy a "legnagyobb fokú nélkülözést olyan országokban mutatták ki, mint Románia, Bulgária és Magyarország" (több mint 70%-os, 50%-os és 31%-os nélkülözés). A relatív gyermekszegénységi ráta Magyarországon 10,3 százalék, vagyis minden tízedik gyermek azonnali hátránnyal indul a többi, környező ország lakóihoz képest.

A tanulmány világossá tette, hogy egy-egy kormány milyen jelentős hatással van a gyerekek életére. Lengyelországban, Szlovákiában például alacsonyabb a gyermeknélkülözési ráta, mint Magyarországon, noha a három ország gazdasági fejlettsége és egy főre jutó jövedelme nagyjából hasonló. Az UNICEF Magyar Bizottsága ezért kezdeményezte, hogy a parlamenti szakbizottság és a kormány vitassa meg a tanulmányában foglaltakat.

Iskolai helyett blokkoló óra

A lapunk által megkérdezett szakemberek (pedagógus, pszichológus, oktatáskutató) korábban szintén azt mondták, hogy a tankötelezettség csökkentése a legsúlyosabb társadalmi következményekkel járhat. Volt, aki Taigetosz-törvényt emlegetett, más úgy vélte, szemétre dobnak egy csomó gyereket, amikor a közoktatás és a szakképzés átalakításakor fittyet hánynak az oktatás esélyt teremtő funkciójára. A szülői szervezetek is megszólaltak. Szerintük a tankötelezettség leszállítása miatt növekedhet a fiatalkori munkanélküliség, a gyermekmunka, a kizsákmányolás, a gyermekprostitúció.

Gyermekmunka --– a legmocskosabb profit

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint (ILO) minden a munkaerőpiacon megjelenő 12 év alatti gyermeket gyerekmunkásként tart számon. Az ILO célkitűzése, hogy 2016-ig felszámolják a gyermekmunka legrosszabb formáit. Évek óta sürgető elvárás a gyermekmunka felszámolása a nemzetközi prostitúcióban és drogkereskedelemben. Az ILO felkérésére készített felmérésben megkérdezett fiatalok sokszor észre sem vették, hogyan vezetett az útjuk a rövidital fogyasztásától a droghasználatig, majd a drogért nyújtott szexuális szolgáltatásokig. Amennyiben több gyereket lehetne benntartani a kis osztályokkal működő közoktatásban, valószínűleg a legveszélyesebb és legmocskosabb gyermekmunkákba bevont fiatalok száma is csökkenne.

Futószalagon gyártott gyermekbűnözés

Nagy József oktatáskutató, a szegedi egyetem professzora korábban megkérdőjelezte a tovább nem tanuló gyerekek munkába állítását. Szerinte azok a fiatalok, akik kötelezően nem járnak iskolába és stabil munkahelyük sincs, semmittevésre kényszerülnek. Ez antiszociális viselkedésre, bandákba verődésre késztetheti őket, végeredményben a döntés tovább növeli a segélyezettek és a börtönlakók számát.

Felkészületlenek a hatóságok

Ezt két éve közölte az ombudsman, miután vizsgálatot indított, mert az akkori sajtóhírek szerint az M7-es építkezésén gyermekkorú munkavállalókat találtak. Az állampolgári jogok parlamenti biztosa szerint sem a munkaügyi ellenőrök, sem a gyermekek védelmére hivatott szervek nincsenek felkészülve arra, mit tegyenek a munkavállaló gyermekek ügyében. Az ombudsman emlékeztetett: a 15 éves kor alatti kiskorúak foglalkoztatását a törvény szigorúan tiltja, de semmi sem írja elő a gyermekek védelmére hivatott szervek tájékoztatását.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk