Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Ennyi jutalmat osztottak szét Pécsett az adófizetők pénzéből

Nyilvánossá tette a pécsi volt önkormányzati vezető tisztségviselőknek 2002 és 2009 között átutalt jutalmak összegét Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere pénteken.

A PécsMa.hu internetes oldalon megjelent és a városháza által az MTI-hez is eljuttatott lista szerint a nyolc év alatt a legtöbb jutalmat, nettó mintegy 23,7 millió forintot Pécs volt jegyzője vette fel. Az egykori szocialista alpolgármesterek közül Gonda Tibor mintegy 10,5, Kunszt Márta 7,3, Tóth Bertalan 3,4, Meixner András 2,7 millió forintot kapott, ugyancsak nettó összegként.

A polgármester a listához csatolt közleményében azzal indokolta a jutalmak összegének nyilvánossá tételét, hogy a pécsiek "megérdemlik, hogy tudják", hiszen lényegében az ő pénzüket osztották szét egymás között az MSZP politikusai, miközben a város adósságát folyamatosan növelték. Páva Zsolt hozzátette: vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, milyen indokokkal fizették ki a jutalmakat, és egyetért a Fidesz azon kezdeményezésével, hogy vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügyben.

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy a pécsi önkormányzat 2002 és 2009 között összesen 3,1 milliárd forintot fizetett ki jutalmakra, miközben a város adóssága folyamatosan nőtt. Az alpolgármesterek munkáját kiemelten honorálták, köztük volt, aki egy nap kétszer is kapott jutalmat.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a hír megjelenésének napján újságíróknak azt mondta: 2009 májusa óta folyik a korábbi időszak önkormányzati ügyeinek feltárása. Ennek részeként a városháza egy személyzeti feladatokkal foglalkozó új munkatársa átvizsgálta a jutalmazásokról szóló dokumentumokat, a számok ennek révén derültek ki.

"A jutalmazással kapcsolatos hírek megalapozottak, nem légből kapottak. A szám megdöbbentő, hiszen a kifizetett 3,1 milliárd forint a tíz százalékát teszi ki a város adósságának. Ez jogilag bizonyára megengedett, morálisan megengedhetetlen" - jegyezte meg.

A Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) civil jogvédő szervezet kérte az önkormányzattól a tisztviselők elmúlt kilenc évi jutalmazásával kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát, a Fidesz pécsi csoportja vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben. Hoppál Péter, a csoport elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a szocialisták ekkora összeggel jutalmazták önmagukat. "Megdöbbentünk a hihetetlen összeg hallatán, de nem lepődtünk meg, számítottunk erre, mert jól tudjuk, a szocialisták vagy elverik vagy elteszik a pénzt" - tette hozzá.

Közölte, felszólítják az MSZP jutalmazott politikusait, hogy "ezeket a hatalmas összegeket" fizessék vissza az államadósság-kezelő alapba. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tisztességes, becsületesen dolgozó köztisztviselők jutalmazása ellen nincs kifogásuk, ha mögötte valódi teljesítmény van. Nagy Róbert ügyvéd, a TAKA alelnöke az MTI érdeklődésére hozzátette: ha a cikk valós adatokat tartalmaz, lehet, hogy a kifizetések mögött jó erkölcsbe ütköző prémiumkitűzések és beszámolók állnak, amelyek a bíróságon megtámadhatók, a kifizetett összegek pedig a bíróság döntésétől függően visszakövetelhetők.

Nyőgéri Lajos, az MSZP pécsi elnöke újságírók előtt nem vitatta a jutalmak összegét, de hangsúlyozta, hogy az 400 ember között oszlik meg, és a kifizetéseket mindig a hivatalban lévő polgármester hagyta jóvá. A politikus véleménye szerint az önkormányzati jutalmakkal kapcsolatos cikk arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet a város és az ország rossz gazdaságpolitikájáról.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több millió forintos fizetésekkel csábítják külföldre a magyar orvosokat

Az álláshirdetések szerint Svájcban havi 4,7 millió forintot is megkereshet egy orvos. Teljes cikk

100 ezer forintos adókedvezményt vehetnek igénybe a krónikus betegek

Havi 8050 forintos adókedvezmény jár a krónikus betegségben szenvedőknek - mondta Bajusz Dániel ügyvéd. Teljes cikk

A közszolgáltató cégek ultimátumot adtak a kormánynak, sztrájk is jöhet

A közszolgáltató cégek szakszervezetei sztrájkra is készek, ha nem kezdődnek el a bértárgyalások - írja a Népszava. Teljes cikk