ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) felhívása"/>
Megjelent: 13 éve

ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) felhívása

Keressük a „Best practice” vállalati nagyköveteit.

Keressük a sokszínű és befogadó munkahely „Best practice” vállalati nagyköveteit.

Az ENSZ Munkaügyi Szervezetének (ILO) regionális irodája 2005 óta foglalkozik a sokszínű és diszkriminációmentes munkahelyek megvalósításának kérdésével Magyarországon.

Az ILO „Küzdelem a társadalmi kirekesztés ellen a munkahelyen: a vállalatok társadalmi felelősségvállalása Magyarországon” című projektjével tudatosítani kívánja a társadalom valamennyi szegmensében – így értelemszerűen a munkáltatók és a munkavállalók körében is - a munkaerő-piaci esélyegyenlőség fontosságát és a diszkriminációmentes társadalmi magatartás ösztönzésének szükségességét.

Örvendetesnek tartjuk, hogy napjainkban egyre több vállalat ismeri fel a sokszínű munkaerő alkalmazásában rejlő gazdasági előnyöket, és tesz erőfeszítéseket azért, hogy foglalkoztatási gyakorlatát befogadóvá tegye. Mindazonáltal arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egyes hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, mint a romák, a fogyatékkal élők, a fiatal pályakezdők, a kisgyermekes anyák és az idősödő munkavállalók továbbra is foglalkoztatási diszkriminációval szembesülnek.

Mivel 2007. az Esélyegyenlőség Éve az EU-ban, ez különös aktualitást ad bármilyen munkahelyi esélyegyenlőséggel kapcsolatos kezdeményezésnek.
Az ILO ezt az alkalmat is meg kívánja ragadni arra, hogy felhívja az üzleti világ figyelmét a befogadó munkahely megteremtésének fontosságára, ezért felhívással fordul a vállalatokhoz a sokszínű munkahely kialakítása terén eddig szerzett jó gyakorlatok megosztására.

Az ILO felhívása a nagyvállalatokra, valamint a kis- és középvállalkozásokra egyaránt vonatkozik, és arra ösztönzi az ország különböző régióiban működő cégeket, hogy osszák meg velünk és egymással a munkahelyi esélyegyenlőség, valamint a sokszínű és diszkriminációmentes munkahely megteremtését szolgáló jó gyakorlataikat.
Az ILO honlapjáról http://www.ilo.org/budapest letölthető kérdőívre beérkező válaszokat, a feldolgozást és elemzést követően az ILO tanulmánykötetben kívánja közzétenni. Őszintén bízunk abban, hogy az összegyűjtött vállalati jó gyakorlatok megismertetésével hozzájárulhatunk a cégek közötti párbeszéd és eszmecsere kibontakozásához. Úgy gondoljuk, hogy a kérdőív kitöltése a cégeket egyúttal az esélyegyenlőségi terveikkel és fenntarthatósági jelentéseikkel kapcsolatos kérdések végiggondolásában is segítheti, és ösztönzőleg hathat további pozitív lépések megtételére is.

Az ILO a tanulmánykötet ünnepélyes bemutatóján elismerő oklevélben kívánja részesíteni a kérdőívet kitöltő és visszaküldő valamennyi céget. Az eseményre ez év június második felében kerül majd sor.

ILO KÉPZÉS

„A befogadó és sokszínű munkahelyért"
a társadalmi felelősségvállalás (CSR projektek) és a vállalati esélyegyenlőségi terv kidolgozásának segítésére

Az ILO az alkalmazottak képzését elengedhetetlennek tartja ahhoz, hogy egy vállalat megfelelőképpen tudja integrálni a különböző társadalmi és kulturális hátterű munkavállalókat, továbbá képes legyen kihasználni a sokszínű munkahelyben rejlő gazdasági előnyöket. Ezért speciális tréninganyagot dolgozott ki „A befogadó és sokszínű munkahelyért” címmel.
A képzést elsősorban azoknak szánjuk, akik szeretnének egy új, társadalmilag felelős menedzsmentfilozófiát megismerni, és azt a gyakorlatba is átültetni. A képzéssel szakmai segítséget kívánunk nyújtani a vállalatok esélyegyenlőségi/fenntarthatósági stratégiáinak kialakításához. A képzés további célja, hogy a vállalatok felismerjék a diszkrimináció különböző fajtáit, és tudatosan törekedjenek annak elkerülésére.

„A befogadó és sokszínű munkahelyért" című képzési anyag végső formáját a Magyar Telekom-mal és a Magyar Postával történt teszttréningek után nyerte el, miután integráltuk az értékes visszajelzéseket. A moduláris tréninganyag egy olyan rugalmas keretet képez, amit az oktatók konzultációk alapján, mindig az adott vállalat kívánalmaihoz igazíthatnak, figyelembe véve, hogy a vállalat a munkaerőpiacnak melyik szegmensére kíván koncentrálni (pl. a foglalkoztatás egyes atipikus formáira épülő kismamaprogramok; vagy a demográfiai folyamatok miatt egyre idősödő munkaerő stb.).

Meggyőződésünk, hogy amennyiben egy vállalat úttörő szerepet vállal a magyarországi munkaerőpiac sokszínűségének előmozdítása érdekében és a téma „szószólójává" válik, az ebből származó előnyöket kiaknázhatja a vállalat imázsának építésében és számíthat a cég megítélésének javulására is.

A képzést figyelmébe ajánljuk valamennyi olyan felelős és elkötelezett vállalatnak, amely az Esélyegyenlőség Éve keretében a munkahelyi esélyegyenlőség és sokszínűség megteremtését tűzi ki társadalmi felelősségvállalás (CSR) stratégiájának egyik fontos céljául, vagy Esélyegyenlőségi Terv kidolgozását fontolgatja.

További információ: Rigó Ildikónál kérhető e-mailen: rigo@ilo-ceet.hu , vagy telefonon: (06-1) 428-4052.

FELHÍVÁS
a munkahelyi esélyegyenlőségi és sokszínűségi menedzsment terén kialakult jó gyakorlatok megosztására

A felhíváshoz kapcsolódó KÉRDŐÍV az alábbi honlapról tölthető le:
http://www.ilo.org/budapest

Beküldési határidő: 2007. május 15.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezután önként vállalt túlmunka lesz a tanárok számára, ha kollégájukat helyettesítik

A Népszava birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna... Teljes cikk

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban... Teljes cikk

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek