Megjelent: 9 éve

Éppenhogy elég az orvos Zalában

A működőképesség határán mozgunk, éppen annyi az orvosunk, amennyi a munkához és az ügyeletekhez kell - mondta a Zalai Hírlapnak Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója. Szerinte ha valakit továbbképzésre szólít a kötelesség, az már gondot okoz.

A napokban újfent riasztó jelzések kerültek nyilvánosságra a honi orvoshiányról. Mint ismeretes, a Magyar Rezidens Szövetség mozgalma keretében rezidensek és szakorvosok helyezték letétbe felmondólevelüket. A dokumentumok január elsején élednek fel , amennyiben addig nem történnek érdemi intézkedések. Konkrét bérrendezési javaslatot várnak, a kezdő orvosoknak nettó 200 ezres, a kezdő szakorvosoknak nettó 300 ezres fizetést.
A szövetség elnöke, Papp Magor nyilatkozatai szerint a felmondólevelek száma december elején már a 2500-at is meghaladta, öt megyében pedig kritikus mennyiségű felmondás gyűlt össze.

"Nincs információnk arról, hogy a nálunk dolgozó 13 rezidens közül hányan borítékolták a felmondásukat, s egyáltalán akad-e közöttük ilyen" - mondta a Zalai Hírlapnak Csidei Irén, a Zala Megyei Kórház főigazgatója. "Ha jelzés érkezik erről, felül kell vizsgálnunk az érintett osztály munkarendjét, s alkalmazkodni az új helyzethez. Nem volna egyszerű, hiszen alig van mozgásterünk" - tette hozzá.

A rezidens szövetség egy rendhagyó honlapot is összeállított, ahol régiós bontásban mutatják az ügyeleti hiányokat. A táblázatokban piros sorok jelzik azokat a napokat, amikor az adott terület szakorvosi felügyelet nélkül működik a régió egy kórházában. Meglátásuk szerint evvel sérül a szakellátáshoz való hozzáférés joga, az ügyeletet ugyanis nem szakorvosok, hanem rezidensek látják el.

A legtöbb piros jelzés Délkelet-Magyarország rubrikáiban látható, azon belül is a neurológiai osztályokon feltűnő a szakorvosok hiánya. Zalát a Dél-Dunántúlhoz sorolja a felosztás, e régióban is mutatkoznak hiányosságok.

A túlterhelés és az alacsony bérek elleni tiltakozás újabb formája az is, hogy az orvosok egy része jövőre nem vállal önkéntes túlmunkát, ami a létszámhiány miatt ugyancsak felboríthatja az ellátást. "Kórházunkban minden kolléga írásban beleegyezett az önkéntes pluszmunka vállalásába" - jelentette ki Csidei Irén. "Igaz, ez a nyilatkozat visszavonható, de bízom benne, hogy erre nem kerül sor" - tette hozzá.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ITM: közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma

A kereskedelemben, a turizmus-vendéglátásban és a feldolgozóiparban is a többszörösére emelkedett a bejelentett új álláshelyek száma. Teljes cikk

MSZP: elszegényedés vár a nyugdíjba vonulókra

Az MSZP szerint a nyugdíjak emelésekor a bérek növekedését is figyelembe kéne vennie a kormánynak. Teljes cikk

Ezeken a helyeken tart ellenőrzést a NAV a következő napokban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogy hol fognak vizsgálódni az adóellenőrök augusztusban. Teljes cikk