Megjelent: 7 éve

Érdemes végiggondolni az szja csökkentést

Az átlaghoz viszonyítva néhány adónem esetében extrém alacsony a terhelés Magyarországon, ám ez összességében nem sokat jelent. Az alacsonyra vitt adókulcsokkal párhuzamosan brutális terheléseket kell tudomásul venni - hívja fel a figyelmet a Napi Gazdaság írása.

A személyi jövedelemadó kulcsa a jelenlegi szintjén is kifejezetten alacsonynak számít. Az átlagterhelés a személyi jövedelemadóban a 27 tagállamot alapul véve 38,7 százalék az idén, vagyis már a 16 százalék is jelentősen eltér az átlagtól, a kilenc pedig még inkább kirívó lenne. A Napi Gazdaság cikke szerint jóllehet ez inkább kampányfogás, semmint valós terv, érdemes végiggondolni az értelmét.

Hasonló a helyzet a társasági adóval is, ami tíz-, illetve 19 százalékos. Ez a teher − főleg annak fényében, hogy a társaságok 90 százaléka nem érintett a magasabb kulcsban − szintén roppant impozáns. A 27-ek terhelése 23 százalék, vagyis itt is jócskán ez alatti mutatót produkál Magyarország. A többi fő adónem azonban már egyáltalán nem az átlag alatti kategóriába tartozik.

A számtalan különadó miatt szektorálisan eleve jelentős eltérések mutatkoznak a terhelésben − bár kissé cinikusan az is állítható, hogy szinte nincs már olyan szektor, amelyet ne sújtana különadó, vagyis ilyen jellegű eltérések már nincsenek is - írja a lap. Tény: a különadók révén a társasági adó felét szedi be az állam, és ezt a tételt jóval kisebb kör fizeti meg a 340 ezer társaságiadó-bevallást készítő cégnél.

Nemcsak a különadók, illetékek jelentenek extra, az átlagnál jóval magasabb terhelést. A főbb adónemek közül az áfa extrém magas, 27 százalékos az átlag 21-gyel szemben. Ennél is jelentősebb tétel a bérekre rakódó teher. Ez a munkavállalók számára 18,5 százalék járulék, a munkaadóknak pedig 27 vagy 29 százalékos adó megfizetését jelenti s összességében azzal jár, hogy száz forint bér kifizetéséhez 196 forint költség társul.

A Napi Gazdaság írása rámutat: egy-egy adókulcs különösen alacsony szinten tartása nem illeszkedik egységes filozófiába. Ha a rendszer a kisvállalatoknak kívánna kedvezni − alacsony társaságiadó-kulcs, magas különadók −, akkor a munkáltatókat terhelő adót is mérsékelni kellene, hiszen a munkavállalók kétharmadát kkv foglalkoztatja. Ha azonban a cél a családbarát adózás kialakítása, akkor az szja további csökkentésénél sokkal hasznosabb volna az egyéni járulékokon faragni.

Napi Gazdaság

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter