Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Értéket és munkahelyet teremt a zöldség-gyümölcs ágazat

Magyarországnak minden lehetősége megvan a kertészeti ágazat fejlesztésére - mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő rendezvényén.

images

A minisztérium által kiadott közlemény szerint az államtitkára rendezvényen hangoztatta: azért fontos a kertészet támogatása, mert magas munkaigényű tevékenységével növelheti a vidéki foglalkoztatást.

V. Németh Zsolt. a fogyasztói bizalom fenntartása kapcsán emlékeztetett a tavaszi E-coli járványra, amely megmutatta, milyen károkat okoznak a pontatlan vagy valótlan hírek. Ezek az egész zöldségágazat válságát okozták - idézte fel az államtitkár. Hozzátette: a helyi piacok megerősítése segíthet a hasonló válságok megelőzésében.

Az államtitkár szólt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból (ÚMVP) finanszírozott pályázatokról, amelyek a kertészeteket támogatják. A nyáron már volt lehetőség a gyümölcsültetvények korszerűsítésére, a 2 milliárd forintos keretből a vegyes gazdálkodást folytató vagy évelő növényeket termesztő gazdálkodók igényelhettek forrást.

Január 1-jén nyílik meg a kertészetek felújítását, bővítését segítő pályázat. A gazdálkodók, a zöldség-gyümölcs termelői csoportok épületek, tárolók építésére, felújítására és az energiaellátást biztosító berendezésekre kérhetnek támogatást. A következő év első felében további új pályázat nyílik meg: a nem mezőgazdasági tevékenységgé diverzifikálás az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozását támogatja majd 7 milliárd forintból. Ez utóbbira példa, ha egy gyümölcskertészet pálinkakészítéssel is foglalkozni kezd.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke évértékelőjében elmondta: noha a zöldség-gyümölcs szektor ellentmondásos évet zárt, a mezőgazdaság legfejlődőképesebb ága a kertészet, amely kiemelkedő eredményeket érhet el a foglalkoztatásban és a hozzáadott értékteremtésben is.

A FruitVeB elnöke az MTI kérdésére elmondta: az idén a zöldség-gyümölcs ágazat mennyiségben ugyan többet termelt, mint tavaly, 2,2 millió tonnát az előző évi 1,8 millió tonna után, azonban így sem érte el az átlagosnak számító 2,5 millió tonnát.
A kedvezőtlen körülmények - például a tavaszi fagy vagy az E-coli járvány - miatt az ágazat árbevétele 170-180 milliárd forint körül alakul, ami mintegy 25-30 milliárd forintos kiesést jelent, a korábbi évhez viszonyítva.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk