Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Észak-koreaiak ezrei kapnak munkalehetőséget Kínában

Északkelet-Kína három tartománya 20 ezer munkavállalási vízum kiadását tervezi észak-koreaiak számára - értesültek dél-koreai források.

Kína korábban igyekezett szigorúan fellépni a határ túloldaláról érkező illegális munkavállalókkal szemben, akiket leginkább szállodákban alkalmaztak, sokan szolgálóként dolgoztak, kínaiak számára alantas munkát végeztek.

A jelek szerint azonban Csilin (Jilin), Liaoning és Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományok úgy döntöttek, hogy szabályos munkavállalási lehetőséget adnak a szomszédos ország állampolgárainak - tudta meg szöuli diplomáciai forrásból a The Chosun Ilbo című dél-koreai napilap.

A csilini Tumen város egyik vállalata már 29 észak-koreai nőt alkalmazott ebben a hónapban és további 160-at vár. A három tartomány újságjai tele vannak az észak-koreaiaknak állást ajánló hirdetésekkel.

Médiajelentések szerint főként a gyártó és szolgáltató ágazat számít rájuk, s átlagosan 150 dollár (35.700 forint) feletti havi jövedelemre számíthatnak. A két Korea közös ipari komplexumában, Keszongban 110 dollár (26 ezer forint) körül van a nominálbér.

Az új politika elsősorban a munkaerőhiánnyal küzdő kis- és közepes kínai vállalatoknak nyújt kedvező lehetőséget, egyben a dolgozóknak, valamint otthon maradt hozzátartozóiknak. A phenjani bankokba érkező pénz végső soron az országnak is hasznot hoz - jegyzik meg megfigyelők.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter