Megjelent: 7 éve

Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásáért

A fiatalok munkanélküliségi problémájának megoldásában fontos szerepe lesz az ifjúsági garanciaprogramnak . hangzott el a Mutass utat! - Európai hálózatok a fiatalok foglalkoztatásért című konferencián. A rendezvényen részt vevő szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy a felülről jövő kezdeményezés nem elegendő, az álláskeresőknek maguknak is tenniük kell a boldogulásukért.

images

A rendezvényt Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója nyitotta meg. „Ez a konferencia kiváló alkalom arra, hogy a négy hálózat tanácsadói, szakemberei jobban megismerjék egymást, és beszélgetéseik során körvonalazódjon, hogyan tudnak a jövőben együtt fejlődni, hiszen az európai ifjúsági garanciaprogram kapcsán is nagy szükség lesz a hálózatok közös munkájára” – mondta a főigazgató.

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa videóüzenetében elmondta: aggasztó a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája, amely az Európai Unió 13 tagállamában (köztük Magyarországon) a 25 százalékot is meghaladja. „Az, hogy Európa-szerte ilyen sok a se nem dolgozó, se nem tanuló fiatal, a becslések szerint évente 153 milliárd euró veszteséget jelent az EU tagállamai számára. A cselekvés halogatása tehát jelentősen többe kerül, mint az ifjúsági garanciaprogram megvalósítása, amelyhez többféle uniós forrás is igénybe vehető.”

A Magyar Ifjúság 2012 kutatás vonatkozó eredményeit Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója és dr. Pillók Péter, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet Strukturális Párbeszéd Munkacsoport kutatásvezetője mutatták be. Kiemelték, hogy a magasabb iskolai végzettségű fiatalok könnyebben tudnak elhelyezkedni és elégedettebbek a munkahelyükkel, mint az alacsonyabban képzettek, ugyanakkor a megkérdezett 15-29 év közötti fiatalok csaknem 40 százaléka senkitől nem kap segítséget a pályaválasztásával kapcsolatban.

Többek között ezen szeretne változtatni a Nemzeti Munkaügyi Hivatal életpálya-tanácsadási rendszere, amely a különböző foglakozások részletes bemutatásával segíti a szülők és a diákok tájékozódását.

A konferenciát szervező négy hálózat elsődleges tájékozódási pontként működik ezen a területen, legyen szó tanulási lehetőségekről vagy munkavállalásról. Az Eurodesk az európai ifjúsági információszolgáltató hálózat, az Euroguidance az Európa-szerte elérhető tanulási, ösztöndíj- és szakmai gyakorlati lehetőségek népszerűsítését végzi, az EURES az európai munkavállalásról nyújt tájékoztatást, az Europass dokumentumok pedig Európában egységes formátumban teszik összehasonlíthatóvá, megismerhetővé az egyén szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy segítse a közeljövőben a munkaerőpiacra kerülő, szakképzésben, közép- és felsőoktatásban tanuló, illetve álláskereső fiatalok elhelyezkedését és érvényesülését a munka világában. Az előadók közül többen kiemelték, hogy ennek egyik nagyon jó eszköze az önkéntesség és a szakmai gyakorlat, amelynek külföldi teljesítése során a diákok személyisége és nyelvtudása is sokat fejlődik. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben állást találjanak.

Sok szó esett a figyelemfelkeltő önéletrajz szerepéről is. A Mediago Alapítvány munkatársai, valamint a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság képviselői elmondták, hogy programjaik kifejezetten a fiatalok nyelvén szólnak a fiatalokhoz, hogy a tudatos életpálya tervezés fontosságát minél hatékonyabban tudják közvetíteni feléjük. Tréningjeik keretében kommunikációs technikákat és önéletrajz készítési trükköket is megismertetnek a diákokkal.

A konferencián részt vett szakértők egyetértettek abban, hogy a fiatal álláskeresőknek újfajta attitűdre van szükségük. Ahhoz, hogy jó munkahelyet találjanak, elsősorban a saját erősségeiket kell ismerniük, és határozott célokat kell kitűzniük maguk elé. A felülről jövő kezdeményezések javíthatnak a fiatalok elhelyezkedési esélyein, de tudatosságra, határozottságra és kreativitásra is szükség van ahhoz, hogy valaki munkát találjon.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk