Megjelent: 4 éve

Ezeket fizeti helyetted az utasbiztosításod

A külföldre utazók jelentős részének nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, de azt már kevesen tudják, hogy pontosan mit fizet helyettük utasbiztosítójuk - írja a Vienna Life Biztosító blogja.

images

A blogbejegyzésből kiderül, hogy kevesen kérnek kártérítést, pedig jogosultak lennének rá.


Orvosi költségek


Az utasbiztosítás díja fedezheti:

 • egy balesetnél a mentés költségeit (például a helikopteres szállítás, a kutatás/kimentés vagy egy roncsból való kivágás díját),
 • az extrém sportolás következtében felmerülő ellátást (például búvárkodás kapcsán a keszonkezelés díját vagy az itthoni rehabilitációt),
 • a tolmács díját (például ha az orvossal kell konzultálni),
 • szükség esetén a családtagok kiutazásának és szállásának vagy
 • a rokonokkal való kapcsolattartásnak a költségét,
 • az esetleges kórházi önrész, vizitdíj és a kórházi napidíj összegét,
 • ha szükséges, a magánkórházi ellátást,
 • a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát,
 • a beteg hazaszállítását, illetve
 • baleseti halál vagy rokkantság esetén a kártérítés összegétÁllatorvosi költségek


Házi kedvencünket is érheti baleset vagy betegség külföldön pl. rovarcsípés, vagy valamilyen fertőzés. Ha a négylábú orvosi ellátásáért és gyógyszereiért fizetnünk kellene, az sok száz vagy akár több ezer euróba is belekerülhetne. Egy megfelelő utasbiztosítás díja viszont ezeket a kiadásokat is fedezi.


Elmaradó program


Ha valami okból elmarad az utazás, de már előre befizetted a programokat, akkor visszakaphatod ezek árát: a repülőjegyét és a fel nem használt utazási napok (például a szállás) költségét, az autóbérlés díját, a turisztikai program és a körutazás díját vagy síelés alkalmával a síbérlet árát is.


Ha elveszik a csomag, vagy késik a járat


Ha eltűnik a bőrönd, arra számíthatsz, hogy a biztosító egy adott keretig téríti a személyes tárgyaid értékét, míg a csomagjaid 6 vagy 12 órán túli késése esetén fizetheti például a piperecikkek, egy fürdőruha vagy egy váltás ruha beszerzését. Ha pedig a járattal akad probléma pl. késés, általában a többletköltséget - például a szállást és az étkezést ­- állják.


Ellopott tárgyak


A turistákra „utazó” trükkös tolvajok akár egy szempillantás alatt is képesek ellopni a mobiltelefont, tabletet, de akár a drága sportfelszerelést is, például egy zsúfolt városban vagy a vízparton. Az így keletkező kár pedig könnyen elérheti akár a több százezer forintot is, ám a biztosítási védelem erre is kiterjedhet.


Lerobbant autó


Ha valaki autóbaleset szenved, vagy meghibásodik az autója a biztosító fizetheti a a helyszíni javíttatás vagy a szervizbe szállítás költségét, a csereautó bérleti díját vagy a hazautazás költségét, esetleg a javítás idejére a szállásbérlést.


Terrortámadás


Célszerű megnézni az utazás előtt, a konzuli szolgálat honlapján, hogy az adott ország vagy régió, ahova készülsz, szerepel-e az utazásra nem javasolt úti célok között! Ha nem szerepel ezen országok között, és mégis terrortámadás történik ott, akkor a biztosítók jelentős része állja például a baleseti ellátás és a kórházi kezelés, illetve a hazaszállítás költségét is.


Károkozás a szállodában


Ha az utazás során kárt okozol más tulajdonában vagy testi épségében, akkor emiatt kártérítési kötelezettség terhelhet téged. Vagy a biztosítódat, amennyiben rendelkezel utasbiztosítással.


Letartóztatás


Ha külföldi utazásod során letartóztatásba kerülsz, a biztosítód révén igényt tarthatsz: ügyvédre, tolmácsra vagy óvadékra.


Ellopják a pénzt és az iratokat


Ha valakinek ellopják az iratait, a helyi konzulátushoz kell fordulnia, de annak is lehetnek költségei, amiket téríthet a biztosító: a konzulátusra utazás költségét, a konzul által kiállított, ideiglenes útiokmány díját és
pénzsegélyt is küldhet a részedre.

A biztosítód magyar nyelvű, 0-24 órában elérhető assistance-vonala - bármikor, bárhonnan, bármilyen helyzetben elérhető, csupán előrelátóan kell gondoskodnod szeretteid biztonságáról!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok 2016-ban többnapos külföldi utazásaik során, összesen mintegy 602 milliárd forintot költöttek 42,8 millió nap alatt, azaz külföldi útjaink során naponta átlagosan 14 068 forintot adtunk ki fejenként a szállástól kezdve a múzeumi belépőkön át az ajándékokig. A nyugodt utazás, azaz egy utasbiztosítás díja - napi 400-600 forint fejenként - tehát csupán 3-4 százaléka a költségeidnek.

Fotó:Pixabay
A teljes szöveg a Vienna Life Biztosító blogján olvasható


 • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
 • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
 • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
 • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter