Megjelent: 3 éve

Ezeket fizeti helyetted az utasbiztosításod

A külföldre utazók jelentős részének nem kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, de azt már kevesen tudják, hogy pontosan mit fizet helyettük utasbiztosítójuk - írja a Vienna Life Biztosító blogja.

images

NEXON a bér- és humánügyvitel szakértője

Tartsa kézben munkaerőköltségeit, válasszon a NEXON megoldásai közül!
 • Szoftvereink mérhetővé teszik a munkavállalók teljesítményét, kiszűrik az erőforrás-gazdálkodási problémákat, így


További információ

A blogbejegyzésből kiderül, hogy kevesen kérnek kártérítést, pedig jogosultak lennének rá.

Orvosi költségek
Az utasbiztosítás díja fedezheti:

 • egy balesetnél a mentés költségeit (például a helikopteres szállítás, a kutatás/kimentés vagy egy roncsból való kivágás díját),
 • az extrém sportolás következtében felmerülő ellátást (például búvárkodás kapcsán a keszonkezelés díját vagy az itthoni rehabilitációt),
 • a tolmács díját (például ha az orvossal kell konzultálni),
 • szükség esetén a családtagok kiutazásának és szállásának vagy
 • a rokonokkal való kapcsolattartásnak a költségét,
 • az esetleges kórházi önrész, vizitdíj és a kórházi napidíj összegét,
 • ha szükséges, a magánkórházi ellátást,
 • a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árát,
 • a beteg hazaszállítását, illetve
 • baleseti halál vagy rokkantság esetén a kártérítés összegét


Állatorvosi költségek
Házi kedvencünket is érheti baleset vagy betegség külföldön pl. rovarcsípés, vagy valamilyen fertőzés. Ha a négylábú orvosi ellátásáért és gyógyszereiért fizetnünk kellene, az sok száz vagy akár több ezer euróba is belekerülhetne. Egy megfelelő utasbiztosítás díja viszont ezeket a kiadásokat is fedezi.

Elmaradó program
Ha valami okból elmarad az utazás, de már előre befizetted a programokat, akkor visszakaphatod ezek árát: a repülőjegyét és a fel nem használt utazási napok (például a szállás) költségét, az autóbérlés díját, a turisztikai program és a körutazás díját vagy síelés alkalmával a síbérlet árát is.

Ha elveszik a csomag, vagy késik a járat
Ha eltűnik a bőrönd, arra számíthatsz, hogy a biztosító egy adott keretig téríti a személyes tárgyaid értékét, míg a csomagjaid 6 vagy 12 órán túli késése esetén fizetheti például a piperecikkek, egy fürdőruha vagy egy váltás ruha beszerzését. Ha pedig a járattal akad probléma pl. késés, általában a többletköltséget - például a szállást és az étkezést ­- állják.

Ellopott tárgyak
A turistákra „utazó” trükkös tolvajok akár egy szempillantás alatt is képesek ellopni a mobiltelefont, tabletet, de akár a drága sportfelszerelést is, például egy zsúfolt városban vagy a vízparton. Az így keletkező kár pedig könnyen elérheti akár a több százezer forintot is, ám a biztosítási védelem erre is kiterjedhet.

Lerobbant autó
Ha valaki autóbaleset szenved, vagy meghibásodik az autója a biztosító fizetheti a a helyszíni javíttatás vagy a szervizbe szállítás költségét, a csereautó bérleti díját vagy a hazautazás költségét, esetleg a javítás idejére a szállásbérlést.

Terrortámadás
Célszerű megnézni az utazás előtt, a konzuli szolgálat honlapján, hogy az adott ország vagy régió, ahova készülsz, szerepel-e az utazásra nem javasolt úti célok között! Ha nem szerepel ezen országok között, és mégis terrortámadás történik ott, akkor a biztosítók jelentős része állja például a baleseti ellátás és a kórházi kezelés, illetve a hazaszállítás költségét is.

Károkozás a szállodában
Ha az utazás során kárt okozol más tulajdonában vagy testi épségében, akkor emiatt kártérítési kötelezettség terhelhet téged. Vagy a biztosítódat, amennyiben rendelkezel utasbiztosítással.

Letartóztatás
Ha külföldi utazásod során letartóztatásba kerülsz, a biztosítód révén igényt tarthatsz: ügyvédre, tolmácsra vagy óvadékra.

Ellopják a pénzt és az iratokat
Ha valakinek ellopják az iratait, a helyi konzulátushoz kell fordulnia, de annak is lehetnek költségei, amiket téríthet a biztosító: a konzulátusra utazás költségét, a konzul által kiállított, ideiglenes útiokmány díját és
pénzsegélyt is küldhet a részedre.

A biztosítód magyar nyelvű, 0-24 órában elérhető assistance-vonala - bármikor, bárhonnan, bármilyen helyzetben elérhető, csupán előrelátóan kell gondoskodnod szeretteid biztonságáról!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a magyarok 2016-ban többnapos külföldi utazásaik során, összesen mintegy 602 milliárd forintot költöttek 42,8 millió nap alatt, azaz külföldi útjaink során naponta átlagosan 14 068 forintot adtunk ki fejenként a szállástól kezdve a múzeumi belépőkön át az ajándékokig. A nyugodt utazás, azaz egy utasbiztosítás díja - napi 400-600 forint fejenként - tehát csupán 3-4 százaléka a költségeidnek.

Fotó:Pixabay
A teljes szöveg a Vienna Life Biztosító blogján olvasható


 • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
 • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
 • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter