Megjelent: 10 éve

Ezeket jelentette be ma 13 órakor Orbán Viktor

Orbán Viktor 51 lépésből álló intézkedéscsomagot jelentett be ma 13 órakor a parlamentben. A csomag része többek között a családi kedvezményekkel kiegészített 16 százalékos egykulcsos adó, 10 százalékos társasági adó, banki különadó, közalkalmazotti elbocsátás és az állami cégvezetők két milliós bérplafonja.

A miniszterelnök bejelentette a családi kedvezményekkel kiegészített 16 százalékos egykulcsos adót és a banki különadót is, amely biztosítótársaságokra és a pénzügyi lízingcégekre is vonatkozik, ettől - 3 év alatt - 200 milliárd forint bevételt remél a kormány. A miniszterelnök szólt arról is, hogy nemzeti eszközkezelő társaságot hoznak létre. Ennek célja, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Orbán Viktor szerint a költségvetési egyensúly fenntartása érdekében szükség van a közszféra költségeinek csökkentésére is, így a közszférában 15 százalékkal csökkentenék a bértömeget, ettől 48 milliárd forintnál is nagyobb megtakarítást remélnek. Megszüntetnek 260 igazgatósági helyet és 180 felügyelőbizottsági helyet az állami vállalatoknál és a közpénzből gazdálkodó cégek és intézmények vezetőinek bérét havi bruttó kétmillió forintban maximálják. Mindezen túl megvalósul a bérek és megbízások felülvizsgálata, az állami vezetők prémiumainak 98 százalékos különadója is. A közszférában teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el.

Továbbá áfamentessé kívánják tenni az adományozást, 50 millió forintra szeretnék kibővíteni a Széchenyi-kártyát, és a kkv-k javára alakítanák át az európai uniós források leosztását.

A cégek nyereség után fizetendő társasági adója 19-ről 10 százalékra csökken évi 500 millió forintos nyereség alatt. A társasági adó kedvezményes 10 százalékos kulcsát a jelenlegi 50 millióval szemben 500 millió forintos adóalapig lehet majd alkalmazni.

A miniszterelnök a kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz úgynevezett kisadó eltörölését is bejelentette.

A miniszterelnök szerint vérszerinti egyenes ági rokonok közti öröklésnél az államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs. Javasolja, hogy az egyenes ági öröklésből ne legyen állami bevétel.

Közölte azt is: be kell vezetni az adózás alá nem vont kereset fogalmát és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetnie.

A kormányzati intézkedések sorában említette, hogy az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak nem kell vállalkozóvá válnia, és visszaadják az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot is.

A gazdasági akcióterv tízedik intézkedése az lesz, hogy a történelmi egyházak és karitatív szervezetek kérésére, újra áfa mentessé teszik az adományozást.

Jelentősen könnyíteni fogják a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit. Javasolják azt is, hogy vezessék be a másodlagos élelmiszervizsgálatot. Ez garantálná, hogy"ne áramolhasson be Európa élemiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".

Orbán Viktor felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal.

A jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez költségvetési felügyelőket küldenek, köztük azokhoz az intézményekhez is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek.

A kormány 2010. december 31-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot.

InfoRádió/Népszabadság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezután önként vállalt túlmunka lesz a tanárok számára, ha kollégájukat helyettesítik

A Népszava birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna... Teljes cikk

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban... Teljes cikk

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Teljes cikk