Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Feketemunka az alkalmi munkavállalói könyvvel

Ismét sok illegálisan foglalkoztatott munkavállalót találtak a munkaügyi felügyelők az elmúlt napokban tartott ellenőrzések során - közölte az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség csütörtökön az MTI-vel.

Továbbra is az a gyakorlat, hogy ki nem töltött alkalmi munkavállalói könyvvel próbálják meg legalizálni a munkáltatók ezt a foglalkoztatást.

A Nyugat-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség például a Máriakálnok térségében tartott ellenőrzésen 31, munkaszerződés és APEH bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalót talált, többségük, 22 munkavállaló kitöltetlen alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozott. A gombaszedést- és válogatást végző feketemunkásokon kívül két 14 éves gyereket is foglalkoztatott a munkáltató. Ez jogellenes gyermekmunkának számít, ezért a felügyelőség az esetet jelzi a gyámhatóságnak.

Ugyancsak kitöltetlen alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozott az a 79 munkavállaló. Debrecen térségében, fóliasátorban végeztek mezőgazdasági segédmunkát. A 79 dolgozón kívül csak 3 dolgozó rendelkezett szabályosan kitöltött, érvényes alkalmi munkavállalói könyvvel.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter