Megjelent: 10 éve

Feketén foglalkoztatták a halálos balesetet szenvedett favágót

Szerződés nélkül dolgozott, majd munkavédelmi szabálytalanságok miatt szenvedett halálos balesetet a múlt hét végén, fadöntés közben az a 47 éves férfi, akit munkáltatója a Bokod és Kecskéd közötti út melletti veszélyes fák kivágására fogadott fel.

A balesetben elhunyt férfi munkáltatója az út melletti veszélyes fák kivágására kapott engedélyt a közút kezelőjétől. A több kilométeres munkaterületen a fadöntéssel megbízott elhunyttal együtt többen is dolgoztak szóbeli megállapodás alapján "fagyűjtés címén" vagy segítő és forgalomirányító feladatkörben, ám rendezett munkaügyi kapcsolattal csupán egy rakodógépes vállalkozó rendelkezett.

Az elhunyt foglalkoztatására vonatkozó jogviszony nem tisztázott, ugyanis munkaszerződése nem volt és az egyszerűsített foglalkoztatás feltételeit sem biztosították számára. A balesetet szenvedett "feketemunkás" munkaköri orvosi alkalmassága, illetve a fadöntéshez szükséges szakképesítése sem nyert igazolást a munka megkezdése előtt. A veszélyes, közút melletti fákat szakszerűtlenül, a munkavédelmi szabályok sorozatos megszegésével vágták ki, például a fadöntéshez nem jelöltek ki vágásvezetőt, illetve helyi munkairányítót. A közút melletti, szabálytalan lombkoronájú és a földközelben "Y" elágazású veszélyes fák kivágásához szükséges technológiát nem határozta meg a munkáltató.

A baleset bekövetkeztekor a fa kétszeres magasságának megfelelő sugarú veszélyes területen belül egy kanalas rakodógép tartózkodott, ennek segítségével akarták acélsodrony kötéllel az irányított döntést végrehajtani. A kivágandó fát szabálytalan, szakszerűtlen módon döntötték. A motorfűrésszel dolgozó elhunyt részére a szükséges egyéni védőeszközöket (erdészeti fejvédő sisak (hallás és arcvédelemmel ellátva), vágásbiztos védőruha, rezgésvédő kesztyű illetve munkavédelmi bakancs) nem biztosították, saját ruhájában volt, védőeszközként csak egy építőipari fejvédő sisakot viselt.

Az OMMF Közép-dunántúli Munkavédelmi Felügyelősége mellett a szabálytalan foglalkoztatás kivizsgálásának, bizonyításának érdekében a régió munkaügyi felügyelőségét is bevonták a vizsgálatba.

Országos Sajtószolgálat

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk