Megjelent: 13 éve

Fél oldalnál nem hosszabb a jó motivációs levél

Az önéletrajz mellett a motivációs levél képviseli a pályázót először a megcélzott cég előtt. A kísérőlevélként is nevezett dokumentum nem hosszabb fél oldalnál, cégre és pozícióra szabott. A pályázás okairól és a pályázó alkalmasságáról szól. Tanácsos kerülni a közhelyeket és az öntömjénezést. A jobpilot nyári karriertippjeinek harmadik részében ezzel a műfajjal foglalkozunk.

images

A motivációs levél mindig három, világosan elkülöníthető blokkból - a kiszemelt pozíció megemlítéséből, a pályázás okáról szóló részből és az adott pozícióra érzett alkalmasság megindokolásából - áll.

A betűtévesztésektől és helyesírási hibáktól hemzsegő pályázati anyag rossz fényt vet a jelentkezőre, mert figyelmetlenségről vagy rosszabb esetben műveletlenségről tanúskodik. Mielőtt elküldjük az anyagot, érdemes a szövegszerkesztő helyesírás-ellenőrző programját használni, vagy egy helyesen író ismerőssel, családtaggal átnézetni a levelet.

Előnyös a név szerinti megszólítás

Nem számít hibának, de tanácsos kerülni a sablonos megszólítást. A fejvadászok, HR-esek a semmitmondó "Tisztelt Hölgyem/Uram" megszólításból arra is következtethetnek: a pályázó kissé lusta, esetleg nem eléggé motivált. Ha az álláshirdetésből nem derül ki, érdemes kinyomozni egy-két telefonnal, kinek kell küldeni a levelet. A személyességgel jó benyomást keltünk.

A motivációs levél hosszával is célszerű csínján bánni. A két-három oldalban megfogalmazott mondanivaló fejvadász szemmel irreálisan terjengős, ehelyett maradjunk a maximum fél oldalnál. Üzenetünknek ekkora terjedelemben is át kell mennie. A motivációs levélben ne bizalmaskodjunk vagy haverkodjunk, és ne használjunk szlenget. Az üzleties stílus számít elfogadottnak.

Közhelyek helyett konkrétumokat

Visszatetszést kelthet a levél olvasóiban, ha érződik rajta: készítője nem konkrét, kiszemelt állás elnyerése érdekében írta, pusztán formalevelet küldött. Amennyiben egyszerre több pozícióra is pályázunk, mindhez másik levelet írjunk, és mindben külön nevezzük meg a pozíciót is.
A pályázók hajlamosak elfelejteni: a motivációs levél nem az önéletrajzban előzőleg ismertetett információk elismételéséből áll. A levél legfőbb célja annak megindokolása, miért szeretnénk elnyerni az adott állást.

A levél "miért érezzük magunkat alkalmasnak a pozícióra" blokkjában tartózkodjunk az öndicsőítő szólamoktól, az ideális munkaerő szerepében való tetszelgéstől és mellőzzük az idegen szavak, szakzsargonok használatát. Utóbbiakkal épp az ellentétes hatást érjük el. A pályázót előnyös színben feltüntetni akaró, ám elcsépeltté váló közhelyek - például jó a szervezőkészségem - szintén kerülendőek. A "jó szervezőkészség" fordulat helyett egy konkrét esemény megszervezéséről tegyünk említést.

Nem kell megköszönni a levél elolvasását

Álláskeresőknél visszatérő hibaforrás lehet a motivációs levél elolvasásának megköszönése. Ne tegyük! A fejvadászok nem értékelik pozitívan, mert nem szívességet tesznek, hanem a munkájukat végzik. Bevett szokás, mégsem szerencsés a motivációs levelet az önéletrajztól elkülönített csatolmányként továbbítani. Ajánlatos mindkettőt egy dokumentumban elküldeni, így a célszemélyek azonnal láthatják az álláskeresésnél nélkülözhetetlen bemutatkozó anyagokat.

Ha postai úton küldjük el a pályázati anyagot, a motivációs levelet mindig kézzel írjuk alá és tüntessük fel benne elérhetőségünket is.

Takács Gabriella
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter