Megjelent: 10 éve

Felháborodás a NYENYI adatszolgáltatás meghosszabbításával szemben

Közleményt ad ki a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE), melyben sérelmezi, hogy hiába sikerült dönteni végre arról, hogy a Nyugdíj-biztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapot (NYENYI-t) hagyják végre megszűnni, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) továbbra is ragaszkodik a világ legbonyolultabb bevallásához.

"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság összehozta, hogy a munkaadók ne szabadulhassanak meg a dupla adatszolgáltatástól. A világ legbonyolultabb, legrészletesebb havi alapú adó- és járulékbevallása se elég. Lehet, hogy a túl sok és a túl részletes adat zavarja a hivatalnokokat?" - írja az Országos Sajtószolgálat közleménye.

Az MKOE szerint kibújt a szög a zsákból, hiszen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEMFI) támogatását bíró Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság (ONYF) visszavágott a munkáltatók által nagy nehezen elért eredménnyel szemben.

Hiába sikerült dönteni végre arról, hogy a Nyugdíj-biztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapot (NYENYI-t) hagyják végre megszűnni, még mindig lehet úgy érvelni, hogy az ONYF számára nem lehetséges kellő "adatbiztonságú" adatszolgáltatást elérni. A ONYF adatai szerint 784 ezer foglalkoztató teljesített NYENYI adatszolgáltatást 2009-re vonatkozóan, közel 4 és félmillió biztosítottról. Ha minden foglalkoztató évente átlagosan csak 40 ezer forintot költ a NYENYI előállítására, tárolására, továbbítására és megőrzésére, akkor a munkaadók számára az adatszolgáltatás kb. 40 milliárd forintba kerül, ami egy inproduktív, a magyar gazdaságot hátráltató adminisztrációs költség - írja a közlemény.

Az MKOE szerint az adóhivatalnál rendelkezésre álló adatok ennek a költségnek a töredékéért is átadhatóak lennének az ONYF számára. "Úgy tűnik, hogy NEFMI szakembereit semmilyen adminisztrációs teher nem foglakoztatja, ahogy ezt a nagyon látványos és nagyon igazságosnak tűnő családi pótlék megvonásnál is láthattuk. Bár elv szintjén könnyű lett volna egyetérteni magas jövedelműek családi pótlék megvonása terén, a megvalósítás milliárdos adminisztrációs költséget generált volna." - véli a könyvelők egyesülete.

A NEFMI által előkészített törvényjavaslattal szemben még kormánypárti képviselők is tiltakoznak, ezért az MKOE Elnöksége kéri az Országgyűlést, hogy ne engedjen a bürokrácia szorításának és írja elő az ONYF számára, hogy találja meg a következő fél évben az adóhatósági adatszolgáltatás informatikai úton történő átemelését, hogy ezzel a magyar gazdaságot végleges felszabadítsa a múltat jelentő NYENYI adminisztrációs terhe alól.  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter