kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Feljelenti a NAV a kitálaló ellenőrt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állítja, a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, az adóhatóság az ezzel ellentétes nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen.

Horváth András, a NAV munkatársa - aki már benyújtotta lemondását - egy pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

A szaktárca közleménye szerint a nemzetgazdasági miniszter a múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a NAV munkáját érintő nyilatkozattal kapcsolatban. A hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás, vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül.

A NAV közleménye szerint a nyilatkozattal ellentétben növelte az ellenőrzési vizsgálatok számát a legnagyobb adózók körében, így jelenleg évente átlagosan 1,6 vizsgálat jut egy adózóra. Az ellenőrzésre minden olyan esetben sor kerül, ahol vélelmezhető az adóelkerülés. A vizsgálatok 80 százaléka megállapítással zárul, a körbeszámlázásos ügyekben 1817 adóellenőrzés fejeződött be. A NAV összesen 83 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg ezekben a vizsgálatokban - tették hozzá.

A NAV kezdeményezni kívánta az ügyekben nyilatkozatot tevő ember felmentését, azonban erre, Horváth András lemondása miatt már nem került sor. A NAV a nyilatkozatok miatt feljelentést tesz Horváth András ellen, tekintettel "az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentéseire" - írja közleményében a tárca.

Az LMP vizsgálóbizottság felállítását kezdteményezte

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője valamint a volt fideszes, jelenleg független Ángyán József közösen kezdeményezte, hogy álljon fel egy parlamenti vizsgálóbizottság az ügyben.

Schiffer András azt mondta, a bizottság felállításával választ akarnak kapni arra, hogy az elmúlt 11 év kormányai mindent megtettek-e annak érdekében, hogy ne következhessen be ilyenfajta adóelkerülés. Emellett azt is tudni akarják, hogy a kabinetek a költségvetési és a zárszámadási törvények tervezésekor megnézték-e, hogy a kiemelt adózóktól befizették a tőlük elvárt összegeket. Végül a bizottság azt is górcső alá venné, hogy a stratégiai partnerségi megállapodások kötésekor a kormány vizsgálta-e, hogy ezek a cégek eleget tettek adózási kötelezettségeiknek.

Úgy látszik, hogy az állam másként kezeli a kisvállalkozókat, a kisembereket és másként az oligarchákat és a multikat - összegezte véleményét Schiffer András.

Ángyán József ezt azzal egészítette ki, hogy véleménye szerint nem egyszerűen a beszedett adókról, hanem az állam működéséről van szó. Le kell választani az államot arról a maffiahálózatról, ami - úgy tűnik - hogy a háttérben már elég hosszú ideje befolyásolja a politikát - tette hozzá.

A politikusok hétfőn meg is kezdték a testület létrehozásához minimálisan szükséges 78 támogató aláírás összegyűjtését a parlamentben.

Schiffer András és a szintén LMP-s Vágó Gábor egy vasárnapi közleményükben azt írták, hogy a Lehet Más a Politika a 2002-2013 közötti időszakot vizsgálná a parlamenti bizottságban

Az Együtt-PM ugyanakkor arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy véleményük szerint az Állami Számvevőszéknek kellene kivizsgálnia az ügyet, de támogatják Schifferék kezdeményezésétis.

Nagyon sajnálatos, hogy úgy tűnik, ma Magyarországon több száz milliárd forintos szervezett áfacsalás zajlik az "adóhatósági vezetőség elnézésével vagy ha úgy teszik jóváhagyásával" - mondta az ügyben Scheiring Gábor (PM).
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő határmenti projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt... Teljes cikk

Több száz új munkahely - egyszerre három gyár épül Kaposváron

Egyidejűleg három gyár is épül Kaposváron, ilyen még nem volt a városban - adta hírül a somogyi vármegyeszékhely polgármestere a Facebook-oldalán csütörtökön. Teljes cikk